МВР предоставя 20 нови електронни административни услуги

Снимка: МВР

С тази стъпка ще бъде намалена административната тежест за хората и бизнеса

Предстои общият брой на електронните административни услуги, предоставяни от Министерството на вътрешните работи, да достигне 74. Развитието на Портала за електронни административни услуги на вътрешното ведомство е реализирано през изминалата година в рамките на проект, финансиран с 1 478 418.00 лв. с ДДС, по ОП „Добро управление“.

Освен въвеждането на 20 нови услуги ще бъдат подобрени и улеснени процесите по заявяването и обработката на съществуващите услуги, като ще се намали съществено административната тежест за хората и бизнеса.

В рамките на извършеното надграждане на системата потребителите й ще могат да проверяват своите връчени и невръчени фишове, наказателни постановления или споразумения и да ги заплащат онлайн без начисляването на допълнителни такси. За улеснение на ползвателите, тези справки ще могат да се правят по различни критерии – ЕГН, номер на лична карта или свидетелство за управление.

Предвидена е възможността гражданите да могат да попълват и подават по електронен път декларация за изгубени, откраднати, повредени и унищожени документи за самоличност. Разработени и интегрирани са електронни услуги, свързани с контрола на общоопасните средства, в това число издаване на разрешения за придобиване по наследство от физически и юридически лица с нестопанска цел на взривни вещества и пиротехнически изделия № 777 в ИИСДА.

Автоматизирането на процесите по предоставяне на услуги за потребителите създава възможност за осигуряване на електронен обмен на информация между гражданите, бизнеса и структурите на МВР и изпълнява изискванията на Закона за електронно управление и европейските стандарти на работа.

Към момента се извършват тестове на системата и е необходимо технологично време до въвеждането в експлоатация на пълната  функционалност на надградените услуги. До приключването им са възможни временни неудобства при работа с Портала за електронни административни услуги на вътрешното министерство

Припомняме, че Порталът за електронни административни услуги (ПЕАУ) на МВР е изграден през 2015 г. в рамките на проект по ОП „Административен капацитет“. Тогава той стартира с предлагането на 34 административни услуги. В периода 2020 – 2021 г. той е надграден и в него са интегрирани нови 20  електронни административни услуги

Настоящото развитието на ПЕАУ е реализирано в периода февруари-ноември 2023 г. по договор с предмет „Развитие на Портала за електронни административни услуги (ПЕАУ) на МВР. Разработване и реализиране на електронни административни услуги по направления БДС, КОС и „Пътна полиция“, повишаване степента на усъвършенстване на технологичния процес в служебната част (бек-офис) на ПЕАУ“, по Оперативна програма „Добро управление“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK