Десетки са убити при руски ракетен удар над казарма в Николаев

Снимка: Военкоры/Телеграм

Най-малко 200 войници са спели в бараките, когато са били атакувани

Десетки хора са убити вчера при обстрел на казарма в град Николаев - Южна Украйна. Това разказаха днес пред Франс прес очевидци, докато спасителните операции продължават.

"Най-малко 200 войници спяха в бараките", каза 22-годишният Максим, срещнат на местопроизшествието.

"Извадени са поне 50 тела, но не се знае колко остават под развалините", добави младият войник. Друг военнослужещ, Евгений, смята, че при ударите може да са загинали 100 души.

"Продължаваме да броим, но няма как да разберем броя на телата заради състоянието им", заяви един от спасителите пред АФП.

Обектът в северната част на града е напълно разрушен от шест ракети вчера сутринта. Украинските власти не съобщиха нищо за броя на жертвите.

Руснаците "подло удариха с ракети спящи войници. Спасителната операция продължава", ограничи се да заяви тази сутрин местният губернатор Виталий Ким във видеообръщение чрез Фейсбук.

В Николаев и околностите продължават ожесточени боеве и руски обстрели. На този етап украинската армия удържа града.  Селището има стратегическо значение, тъй като е последната преграда по пътя към голямото пристанище Одеса.

Според местни експерти Николаев има стратегическа цел за руските сили, за да извършат десант на Одеса, тъй като той няма да е възможен вече само по море. Те смятат, че Одеса е твърде добро укрепена, за да бъде атакувана само по море и "това би било самоубийство, ако военен кораб опита да пристигне на брега на Одеса".

Руската армия атакува и град Запорожие. 9 души са убити и 17 са ранени при артилерийски обстрел срещу предградие на южния украински град Запорожие, съобщи заместник-кметът Анатолий Куртиев.

В обсадения Мариупол улични боеве вече се водят в центъра на града. Мариупол и областта му са връзка между анексирания полуостров Крим и сепаратистките територии в Донбас.

От своя страна Москва обвинява украинската армия в удари срещу цивилни в Донецк. Това е заявил и президентът Владимир Путин в телефонен разговор с премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Според Путин ракетните удари срещу признатите от Русия народни републики около Донецк и Луганск са довели до "многочислени жертви сред мирното население".

Руската авиация е унищожила през изминалата нощ четири зенитноракетни комплекса на Украйна, три "С-300" и един "Бук-М1". Това съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му руската "оперативно-тактическа, армейска и безпилотна авиация" е поразила 69 военни обекта в Украйна. Освен четирите системи за ПВО са били поразени четири командни пункта, една радиолокационна станция, три установки за залпов огън, 12 склада за боеприпаси и 43 "места на съсредоточаване на бойна техника". Свалени са били 12 украински безпилотни летателни апарата, каза още генералът. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK