На 29 октомври се връщаме към зимното часово време

Снимка: БГНЕС, архив

Ще преместим стрелките с един час назад

На 29 октомври 2023 година (неделя) ще се извърши връщането към астрономическото часово време.

Точно в 04:00:00 ч. местно време часовниците се връщат с 1 (един) час назад, припомни Българският институт по метрология.

Астрономическото часово време е това, което използваме от последната неделя на октомври до последната неделя на март, тоест зимното.

Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г., припомня БНТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK