Топка в коша: Руснаци стават български граждани като фенове на волейбола и баскетбола

Снимка: Infomreja.bg

Чужденци получават българско гражданство заради спортни заслуги

Вратичка в закона позволява проникване на руско влияние в България. Над 1000 души руски граждани са получили гражданство на различни основания. От ПП/ДБ продължават да работят и да осветляват случаите, като зам.-председателят на ДСБ Кристина Петкова разкри нови факти в студиото на Нова телевизия.

Чужденци получават българско гражданство заради спортни заслуги. Колко са обаче те - ресорното Министерство на младежта и спорта не знае, тъй като не са му вменени функции по контрол или проследяване.

Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо, а дори и в мотивировката за исканията за гражданство пише, че са служители на руския "Лукойл". Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на "Лукойл"-България, а другият - член на борда на "Петрол" АД. Тези случаи минават под графата баскетбол, но има и такива във волейбола с "масажист" и "психолог".

Бивш руски посланик у нас също е получил българско гражданство след края на мандата си. Основанието е развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия, по-специално развитието на туристическите връзки между Враца и град Серпухов, като са организирани няколко екскурзии, както гласи официалния отговор от община Враца.

Впоследствие, заради това, че единият родител е получил българско гражданство, и синът на дипломата подава документи и получава такова гражданство. Кристина Петкова не посочи името на посланика, но отдавна има публикации по темата, че става въпрос за Кирил Потапов, посланик у нас в периода 2004 - 2008 г., награден и с орден от президента Георги Първанов.

От партията са подали сигнал до ДАНС за дейността на въпросния Глеб Мишин, украински гражданин, но с офис в Москва, за когото и председателят на ДСБ Атанас Атанасов алармира преди дни.

Според Петкова това е пробив в националната ни сигурност, която се случва със съдействието на ДАНС или най-малкото с активното бездействие на службите за сигурност. Отделно на това не може да се получи централизирано и накуп информация за тези случаи, а в отговор на питане на депутатите от ДАНС са си измили ръцете със Съвета по гражданство, който е към Министерство на правосъдието и са отговорили, че ДАНС няма задължение да проверява мотивите, с които се предоставя българско гражданство.

Петкова припомни, че точно Докладът на ДАНС, който е и отчет за свършената работа, не бе приет от Народното събрание и това е единственият доклад на служба, който не е приет от Народното събрание. "Народното събрание писа Слаб (2) на ДАНС", посочи Петкова и потвърди, че партията й продължава да очаква оставката на шефа на службата Пламен Тончев, както и да настоява за цялостна реформа в службите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK