„Възраждане“ ще се бори за запазване цената на водата в община Дупница

Снимка: БТА

Това беше подчертано на пресконференция

Народният представител от „Възраждане“ Димчо Димчев и координатор на политическата организация в област Кюстендил, Цветомира Маринова, председател на Общинската структура на "Възраждане" в Кюстендил, и Виктор Мантарков, общински съветник в Общински съвет в град Дупница, дадоха пресконференция в БТА във връзка с проблемите в областта на Кюстендил и очакваните решения.

„Преди три месеца областният председател на Кюстендил събра всички общински кметове, както и председатели на общински съвети и народни представители, за да обсъдим належащите проблеми и реално възможните решения за тях. От тогава до сега решения не са намерени. Не знам дали сте запознати с проблема с ВИК асоциацията в Дупница. При създаването на водните асоциации бе казано, че като се присъедини към тази водна асоциация, всяка община ще получи европейски средства, които ще им помогнат да обновят водопреносната си мрежа. Фактът е, че все още не всички общини са членове на тази водна асоциация, а политиката на държавата е такава, че докато всички не се присъединят, асоциацията не може да усвоява обещаните европейски средства. Тогава Дупница реши да влезе в Асоциацията, но след години чакане за обещаните средства, сега иска да излезе, но се оказва, че не може.“, каза пред журналисти народният представител Димчо Димчев.

Той  допълни, че  трябва да има 100% съгласие за излизане от Асоциацията, което практически е невъзможно.

„В Кюстендил системата е помпажна и изисква повече разходи, а в Дупница и Паничище е гравитачна. Затова в тези общини водата може да е по-евтина. При влизане на Паничище и Дупница във водната асоциация, цената на водата трябва да се стандартизира. Тя трябва да бъде еднаква за цялата водна асоциация. Следователно, ако в Кюстендил са свикнали с определена цена на водата, какво ще стане в Сапарева баня, където в момента се плащат около 1 лев, а след това се очаква да плащат 3.71. Нормално е, че това ще доведе до големи протести, хората бяха готови да блокират магистралата и да спрат движението.“, коментира Димчо Димчев, който като народен представител често е повдигал този въпрос.

Той отбеляза, че за този проблем се говори много, но досега не се е направило нищо.

„Обещахме, че ще предложим законодателна инициатива, но първоначално бяхме обвинени в популизъм, затова решихме да изчакаме местните избори, за да избегнем спекулации. Вече се надявам, че тази законодателна инициатива скоро ще бъде разгледана в Комисията по МРРБ и оттам и в пленарната зала. Не знам дали ще получим одобрението на другите политически партии – скептичен съм“, каза още той.

Общинският съветник от Дупница Виктор Мантарков е дългогодишен служител в сектор водоснабдяване  и е много запознат с проблема.

„Значението на тази законодателна промяна се състои в следното: в момента, според действащия Закон за водите, има един оператор на ВИК за всяка област и една конкретна територия, на която оперира този оператор, както и една цена за цялата територия. По сега действащия закон ВИК Кюстендил, който понастоящем е оператор на обособената територия, има утвърдена от КЕВР цена от 3,71. И когато влизат на територията на община Дупница, за да се присъединят към въпросната асоциация, цената също ще стане 3,71 и за Дупница, което е близо 30% увеличение от досегашната цена“, каза Виктор Мантарков.

Той уточни, че целта на дупничани е да си възвърнат местното ВИК и сами да си решават проблемите. „Нашето желание е ВИК Дупница да запази позицията си като оператор и това е същността на нашето предложение за промяна на закона. Да се промени така, че ако дадена община не е доволна от асоциацията, да може да я напусне с решение на Общинският съвет. Това важи не само за нашата община, а и за много други, които са в подобна ситуация. След това всяка община да е способна да влиза в асоциация с държавата, за да не се губи европейско финансиране за изпълнението на тези услуги. В Чехия и Франция това е възможно, а при нас не“, допълни Виктор Мантарков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK