КЗП: Цените в менютата трябва да са ясни!

Снимка: Infomreja.bg

В менютата и при поръчка в ресторантите цялата информация трябва да е ясна предварително

"Ресторантите са длъжни да обявят в менютата си цената и съответния грамаж срещу вида на артикула. Трябва да знаем колко ще ни струва порцията и колко ще тежи тя. Има специфики, както и в нашумелия в последните дни случай с пържолите във варненско заведение. Когато поръчваме в ресторант, трябва при сервирането на всяка поръчка да носят и междинна сметка. Преди да консумираме, можем да видим каква сума ни е начислена и за какво количество", обясни основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова по Bulgaria ON AIR.

За да се прецени дали е налице нарушение, е необходимо да бъдат събрани данни и анализирани всички обстоятелства по случая. Съгласно Закона за защита на потребителите, когато се извършва такава преценка, се има предвид възможно ли е при така представената от търговеца информация да бъде заблуден т.нар. „среден потребител“, както и дали без прилагането на този подход потребителят би извършил покупката.

"Ресторантът вероятно е адресиран към клиенти, които обикновено са запознати със спецификите при предлагането на продукти от такова месо, но на практика в заведението могат да влязат различни потребители. Затова е възможно да се стигне до такива ситуации. Най-вероятно в случая се е стигнало именно защото в класически менюта информацията е поднесена по стандартния начин. Потребителят е очаквал, че тази цена ще е за самата пържола", обясни създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите". И отново подчерта, че правилно е да има информация за вида на артикула, цената, която трябва да се плати, и грамажа, който ще бъде в порцията. За да не изпадаме в подобна ситуация, тя препоръча да се запознаем предварително с информацията в менюто и ако има неясноти - да ги изясним със сервитьора.

В студиото на „България сутрин“ тя коментира и други нарушения по морето при обявяването на цените. На витрини по плажните алеи се предлага скара, салати, различни гозби, като за чест от тях изобщо липсват цените.

За салатите пък например обявената цена е за 1 брой и хората очакват, че срещу нея ще получат ресторантьорска порция, а когато им дойде редът на опашката, се оказва, че цената е за 100 грама. 

По сергиите пък цените на скъпите плодове като къпини и боровинки продължават да се обявяват за 100 грама, а не за килограм, както законът изисква. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK