Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

Снимки: Президентство

Отец Чъкърък беше дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин

Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Днес се навършва една година от неговата смърт. Отец Чъкърък беше дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара, съобщават от прессекретариата на президента.

„Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин.“ Това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи никога няма да забравя. Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност. Вярвам, че като ни гледа отгоре, той е доволен, защото днес тук в негова памет сме се събрали толкова много хора – представители на всички нива на турската власт, на българските институции и местната власт, на Съюза на тракийските дружества в България“, посочи в словото си вицепрезидентът Йотова.

„Всяка минута от живота му беше посветена на опазване на православната вяра, на българския език, на укрепването на българската общност. Отец Чъкърък беше един от най-добрите посланици между България и Турция“, подчерта Илияна Йотова. Тя припомни, че месец преди кончината му отец Чъкърък беше удостоен от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

„Делото на отец Чъкърък не си отиде с него, то продължава и днес“, заяви Йотова и увери в неизменната подкрепа на президентската институция съпругата му Мария Чъкърък, която ръководи Българското неделно училище „Иван Вазов“ и Народно читалище „Просвета“ – единственото българско читалище в чужбина. Тъй като расте интересът към българския език, заедно с Министерство на образованието и науката работим за изпращането на още учители тук, посочи вицепрезидентът.

„В двете български църкви в Одрин ще продължава да се чува българска реч, българското училище ще продължава да учи и млади, и стари на български език. Така, както искаше отец Чъкърък – в името на България и на православната вяра“, подчерта Йотова. Тя заяви, че се очаква да бъде изпратено духовно лице, което да служи на български език.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK