Зеленски: Украинската армия е дала 31 хиляди жертви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той отказа да даде сведения за броя на ранените

Украинската армия е дала 31 хиляди жертви от началото на пълномащабното руско нашествие преди две години, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от БНР.

Зеленски отказа да даде сведения за броя на ранените, защото тази информация, по думите му, би помогнала на агресора.

Преди днешното изявление за последен път официален Киев съобщи за жертвите си в края на 2022 година. Тогава съветникът на Зеленски Михайло Подоляк говори за 13 хиляди убити войници.

Зеленски добави, че цивилните жертви в окупираните територии са десетки хиляди. Мисията на ООН в Украйна е потвърдила над 10 хиляди от тях, но също е на мнение, че действителният им брой е много по-висок.

Украинският лидер коментира и неуспеха на миналогодишното контранастъпление в Запорожието. Според Зеленски той се дължи на изтичането на информация за плановете на украинското командване. То било принудено да подготви няколко сценария за стратегията на бойното поле и въпреки това намеренията му са били известни на Кремъл още до началото на операцията.

Киев има планове за нова контраофанзива, каза Зеленски, но добави, че досега армията му е получила само 30 процента от общо 1 милион снаряда, обещани от Европейския съюз преди 11 месеца.

По-рано днес украинският президент даде да се разбере, че възнамерява да представи мирния си план на Русия. Това може да стане през идните месеци - след мирна конференция, която ще се проведе напролет в Швейцария без руско участие. На конференцията Киев ще се опита да привлече подкрепата на повече страни за формулата на Зеленски за пълно изтегляне на руските войски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK