ЦИК няма да обжалва решението на съда за смесеното отчитане на гласовете

Снимка: Infomreja.bg

На днешното си заседание от комисията не можаха да решат и изпуснаха срока

На прага на предизборната кампания и месец преди изборите хаосът около броенето на бюлетините се задълбочава. ЦИК няма да обжалва решението на съда за смесеното отчитане на гласовете. Това стана ясно днес, съобщава Nova TV.  

Миналият понеделник ЦИК прие решението гласовете от машините и от хартиените бюлетини да се отчитат общо в една графа. Съдът обаче отмени това решение, след като то беше атакувано от няколко партии. От ЦИК се заканиха да обжалват, но на днешното си заседание не можаха да се разберат дали да го правят, или - не. И така реално изпуснаха срока за това. 

След два вота, при които във всички секции в страната с над 300 избиратели се гласуваше машинно, на 2 април хартиената бюлетина се завръща. А с нея и по-лесните възможности за манипулация на изборите, притеснен е вицепремиерът Иван Демерджиев.

„Възможността да се отчита начинът на гласуване и да се докладва обратно на този, който по един или друг начин е ангажирал гласуващия, какъвто дава хартиената бюлетина, очевидно способства развитието на тези практики”, заяви Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев увери, че в МВР са наясно кои са местата, където може да има опити за купуване на гласове и са готови да действат.

„Няма да се стигне до бум, вярвам в следствие на нашите действия, но активността спрямо предходните, когато тя беше много ниска, по отношение на това неприятно явление, в момента виждам, че има тенденция да се увеличава, поне такива са оперативните данни”, заяви Демерджиев.

С последните промени в Изборния кодекс се въведе видеонаблюдение след края на изборния ден. Така в около 12 000 секции всичко, което се случва след края на гласуването ще трябва да се заснема и излъчва в реално време.

„Всяка нова технология, която трябва да се въведе и то за много кратко време – за 20 дни, трябва да подлежи на някакви стандарти. Методология. И трябва да бъде проверена дали тази технология първо ще работи”, коментира Мирослав Стефанов от Асоциацията на етичните хакери.

Още се очаква решение с какво устройство да става видеозаснемането.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK