Кампании за инсулта в страната и безплатни прегледи

Снимка: Infomreja.bg

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа, свързана с това заболяване

Европейски ден на информираност за инсулта е днес, обявен от Европейската организация за инсулт ESO. У нас кампанията се провежда от Асоциация за инсулт и афазия "Живот след инсулт" между 9-15 май 2023 г., пише news.bg.

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа, свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт" е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области.

Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването.

Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна.

С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции.

Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново. Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България.

Националната кампания "Живот след инсулт" стартира на 9-ти май 2023 г. в гр. Велико Търново, който става столица на инициативата. В двора, пред Катедралния храм "Рождество Пресв. Богородица" - Вл. Търново (ул. "Иван Вазов" 28), в 10:30 часа се открива временна приемна за преживели инсулт пациенти и техните близки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK