80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025 г.

Снимка: МТИС

Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров

До края на 2025 г. 80% от населението на страната ще има достъп до 5G свързаност като резултат от общите усилия на Министерството на транспорта и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров на откриването на информационен ден за възможностите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа.

Конкурсът е продължение на инициативата на Европейската комисия за изграждане на точки за публичен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Тогава 91% от българските общини, които кандидатстваха, получиха финансиране и страната ни зае първо място по брой на предоставени ваучери. В тази връзка заместник-министър Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и публичните организации да участват активно в новия конкурс за 5G проекти, за да бъдат използвани успешно възможностите за финансиране. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички държави от ЕС.

Заместник-министърът припомни, че се работи усилено и за изпълнение на инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост, като целта е близо 400 000 българи в отдалечени райони да имат достъп до високоскоростен интернет и да ползват 5G мобилна мрежа. Паралелно с това всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация.

Свързаността от пето поколение ще получи още по-добро развитие след като през тази седмица мобилните оператори вече получиха лицензи да ползват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, добави Григори Григоров.

Новият конкурс по Механизма за свързана Европа е с подобрени условия за кандидатстване, като участниците имат по-дълъг срок за подготовка на предложенията си. Това каза по време на информационния ден Ставрос Калапотас от Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия. Той съобщи, че европейските средства ще покрият до 75 % от направените инвестиции. Срокът за кандидатстване е 20 февруари 2024 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK