Броят на жертвите на атаката край Москва достигна 115

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съболезнования към близките на загиналите изразиха повечето европейски държави

Повишени мерки за сигурност бяха въведени в центъра на Москва и на четирите московски летища. Отменени са масови мероприятия в града и в Московска област. Метрото в руската столица се движи нормално.

Расте броят на жертвите на терористичната атака в търговски център край Москва. Той достигна 115, съобщава руският следствен комитет, цитиран от Асошиейтед прес.

Ранените са над 100. Няма данни за загинали или пострадали български граждани.

Снощи въоръжени мъже в камуфлажни униформи откриха стрелба с автоматични оръжия в концертна зала в град Kрасногорск, последвана от огромен пожар.

11 души са арестувани от руските служби за сигурност, като четирима от тях са преки извършители. Нападателите били задържани в Брянска област, като според Федералната служба за сигурност те имали контакти "с украинската страна". Украйна още вчера отрече да е замесена по какъвто и да било начин. Москва не е коментирала твърдението на групировката "Ислямска държава", че стои зад атентата. 

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава участието на "Ислямска държава" в нападението. Това заяви за "Ройтерс" американски представител, според когото през последните седмици Вашингтон е предупредил руските власти за възможността от атака.

 Руският президент Владимир Путин определи атаката като "кървав, варварски терористичен акт", чиито жертви са десетки мирни и невинни хора. Той обяви 24 март за Ден на национален траур.

Шок от случилото се и съболезнования към близките на загиналите изразиха повечето европейски държави. Сред тях са и най-гласовитите противници на руската агресия в Украйна – Полша, Франция и Великобритания, както и САЩ и Европейския съюз като цяло.

България също осъди атентата чрез външния министър в оставка Мария Габриел.

"България винаги е осъждала терористичните актове и ние няма как да бъдем в тази ситуация без ясна позиция", заяви тя. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK