Проучване на "Галъп": Хората по света поставят под въпрос ефективността на демокрацията

Снимка: БНР

За 59% от запитаните тя е най-добрата система за управление

Хората по света поставят под въпрос ефективността на демокрацията, но въпреки това тя остава популярна, сочи глобално изследване на "Галъп интернешънъл". Проучавнето се провежда от 1977 година и тази година в него има данни от 43 държави, съобщава БНР.

Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система за управление за 59% от запитаните. Тези нагласи са по-силно изразени в западните държави от Европейския съюз - 77 на сто от запитаните са дали този отговор, отколкото в източните. Там процента е 60. Случаят с Русия е особено интересен - там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление. 1/3 се колебаят, а 1/3 не знаят как да отговорят.

И у нас обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление. 51% от запитаните българи смятат така. Доверието в изборите обаче е на критични нива. Едва 21% смятат, че те са свободни и честни. В изследването на Галъп интернешънъл са интервюирани 44 603 ма души в 43 държави по света. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK