Гордана Силяновска е първата жена президент на Северна Македония

Снимка: БТА

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори

Гордана Силяновска Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели втория тур на президентските избори в Северна Македония срещу настоящия държавен глава  Стево Пендаровски. Силяновска обяви, че ще бъде президент на всички. Тя коментира и отношенията с България:

"Не мога да кажа, че смятам ветото за инструмент за изграждане на добросъседство с България".

Стево Пендаровски призна загубата си и честити победата на своя съперник: 

"Моята концепция за мултиетническа Македония, напълно интегрирана в евроатлантическите структури днес за жалост не получи подкрепата на мнозинството от гражданите. Дълбоко уверен съм, че само такава Македония може да бъде просперираща и демократична държава. В този смисъл моята съвест е чиста".

Междинните резултати от проведените заедно с президентските парламентарни избори също дават убедителна преднина на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът на формацията Християн Мицкоски обяви победа и даде заявка за начало на преговори за съставяне на управляваща  коалиция:

"На първо време ще започнем преговори с партиите от опозицията за формиране на най-добрата коалиция и правителство за нашата Македония. На Македония ѝ трябва политическа култура на по-високо ниво. Уверен съм, че ще в най-кратки срокове ще сформираме ново правителство, процесът ще бъде прозрачен".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//