127 години от основаването на ВМРО

Поклон пред всички революционери на ВМРО, отдали живота си в името на България!

Уважаеми българи,

На днешната дата - 23 октомври, но през 1893 г. в Солун е основана организацията ВМРО за защита на българската кауза. Тази дата я прави най-старата политическа организация в България, както  и на Балканския полуостров.

Шестима български интелигенти създават революционен комитет и се учредява конгрес на бъдещата ВМРО. Имената на д-р Христо Татарчев, Даме Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров озаряват историята ни и до днес.

Техният завет е жив и ще пребъде, тъй като името на Македония винаги е било редом до това на Мизия и Тракия, които, взети заедно в цялост, дават пълна представа за земята, в която живеят българи. 

Несправедливият Берлински конгрес в 1878 г., когато Източна Румелия, Македония и Тракия, Северна Добруджа и Моравско остават извън пределите на Княжество България, разпокъсва нашите земи.

Днес тази родолюбива организация се бори за правата на българите, където и да са по света - за тяхното духовно и културно обединение.

Нека с венци и цветя почетем паметта на всички революционери на ВМРО, отдали живота си в името на България!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната и лидер на ПП ВМРО-БНД

 

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Патриотите тържествено ще отбележат годишнината в София на 23 октомври (петък) от 11.30 ч. пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско (на бул. „Стефан Стамболов“ № 2, кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника.

На събитието ще присъстват евродепутати, народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница, представители на Българското сдружение на родовете от Македония.

Историята

На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация, която е създадена по примера на БРЦК, ВМРО бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5