Капитан на похитения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев от Петричко

Снимка: БТА

Вторият българин на борда е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица

Капитан на отвлечения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев, научи Българското национално радио от свои източници. Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово.

Родителите на капитан Чанев, които са земеделски производители, и сестра му, от години живеят в благоевградския квартал "Струмско". Към момента те отказват да говорят за случая.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен вчера с кораба "Галакси лидер" в Червено море. Информацията потвърди за БНР съпругата на старши помощник-капитана Събина Веселинова. За последно тя е говорила с мъжа си в събота, нямало е проблеми.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми, разказа още пред БНР Събина Веселинова. 

Според нея отвличането на кораба в неделя е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток. 

Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахъм Унгар, който е един от основните спонсори на Военноморското училище във Варна.

Според арабиста Владимир Чуков целта на отвличането на кораба е повишаване цената на петрола.

Палестинската групировка "Хамас" поздрави йеменските бунтовници за отвличането на кораба. Хутите предупредиха, че ще има още похищения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK