3 изпитани режима за отслабване

Снимки: Pixabay

Тайната за отслабването и поддържането на оптимално тегло е в балансираната хранителна система

Тайната за отслабването и поддържането на оптимално тегло е в балансираната хранителна система. Известни са много такива диети за отслабване, но всеки трябва да намери опцията, която отговаря на собствените му нужди. 

Тук ще ви представим 3 добре познати и изпитани режима за отслабване:

Системата на д-р Аткинс: минимум въглехидрати

Американският кардиолог Робърт Аткинс разработва диетична програма с единствената цел да избави собственото си тяло от излишните мазнини – от 116 кг той успява да свали почти 30 кг наднормена тегло.

Същността на неговата „Нова концепция в лечението на затлъстяването“ се свежда до минималната консумация на въглехидратна храна за сметка на протеините.  Основното в този режим са храни с високо съдържание на белтъчини, плодове, и всички видове зеленчуци. Известен е още като холивудската диета, тъй като много холивудски звезди  успяват да отслабнат с помощта на системата Аткинс (Брад Пит, Роби Уилямс и други).

Системата на Аткинс се състои от 4 етапа:

Първи етап: Той трае 14 дни и се признава за най-строгия, тъй като основната част от диетата е протеинова храна и вода. През тези 2 седмици тялото активно разгражда мазнините. При стриктно спазване на диетата се свалят до 7 кг.

Вторият етап отнема най-малко 3 месеца. Понякога продължава 1 година или малко повече, като постепенно преминава в начин на живот. Тук е важно да следвате три прости правила:

 - Увеличете дневната норма на въглехидратите до 120 g.

 - Качвайте се на кантара веднъж седмично (например в неделя). 

 - При активна загуба на тегло увеличете въглехидратите с още 20-30 грама на ден.

 - По време на третия етап цялата работа е насочена към консолидиране на постигнатите резултати. Препоръчително е да се проведе с диетолог, който ще ви помогне да направите индивидуална калкулация на оптималното количество въглехидрати, мазнини и протеини за вашия организъм.

Четвъртият етап започва от момента, в който сте фиксирали теглото си и го държите стабилно 6 месеца или повече. Остава да продължите да ядете на малки порции, да не злоупотребявате с нежелана храна и да не преяждате, за да останете стройни в продължение на много години.

Протеиновата диета на Дюкан

Диетата на френския лекар Пиер Дюкан нашумя и стана много популярна в цял свят, благодарение на мощния ефект на отслабване, който дават протеиновите храни. Предимството на този режим за отслабване е в неограничените порции храна. 

Има обаче и друга страна на монетата: протеиновата диета може да повлияе неблагоприятно на функционирането на бъбреците и стомашно-чревния тракт, т.е може да получите вид отравяне от излишък на протеини. Затова, преди да я изпробвате върху себе си, консултирайте се с вашия лекар. 

Етапи на системата Дюкан:

Първи етап "Атака" - продължава средно 3 дни (понякога до 10, ако трябва да свалите много килограми). Диетата се състои само от протеинови храни с пълно изключване на мазнини и въглехидрати. 

Втори етап „Редуване“. В рамките на 2 месеца е необходимо да се редуват протеинови и зеленчукови дни без ограничения в размера на порциите. 

 Забранени зеленчуци: картофи във всякаква форма; боб, грах и царевица; леща, маслини.

Трети етап "Фиксиране". Продължителността му се изчислява индивидуално по формула 1:10. Тоест всеки загубен килограм по време на цялата диета се фиксира за 10 дни. Ако сте загубили 13 кг, фиксирането ще продължи 130 дни. На сегашния етап ежедневната диета се допълва с 1 плод  до 200 г и парче твърдо сирене до 50 г. Няколко пъти седмично можете да ядете свинско месо на скара.

Четвърти етап  „Стабилизиране“. Хранете се в същия режим, но постепенно да добавяйте други храни ( малка порция торта с мазнини и въглехидрати, кедрови ядки и др.). Основното е да научите тялото да яде различни храни, но на малки порции.

Периодично гладуване 16/8

При този режим в продължение на 16 часа от денонощието пийте само вода (или чай/кафе без захар, обезмаслено мляко или кефир), а през останалите 8 часа можете да се храните. На пръв поглед системата изглежда сурова, тъй като по-голямата част от деня ще трябва да гладувате. В действителност обаче не всичко е толкова страшно, защото интервалът се пада през нощта, когато обикновено спим. Например, ако не обичате да закусвате и първото ви хранене е в 11 сутринта, можете спокойно да ядете до 19 часа. 

Забранени храни по системата 16/8 :

 - бял хляб, кифли и други сладкиши;

 - сладкарски изделия и сладолед;

 - подсладени газирани напитки;

 - мазни, пържени и пушени храни.

Пийте поне 1 литър течност дневно (в идеалния случай 1,5-2 литра, но не се насилвайте). Диетата не се препоръчва за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, бременни и кърмещи жени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK