Областният медицински съвет в Кюстендил заседава спешно

Снимки: ОА - Кюстендил

Областният управител Виктор Янев: Призовавам да бъдем отговорни

„Призовавам да бъдем отговорни и да спазваме най-стриктно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Задължително е всеки един от нас да бъде дисциплиниран и да не подценява ситуацията“, призова областният управител на Кюстендил Виктор Янев. След обявеното извънредно положение в страната, Янев свика по спешност Областния медицински съвет в Кюстендил.

По време на заседанието бе докладвано положението към момента в област Кюстендил. На територията на областта все още няма регистриран случай на заболял от COVID-19. Изпълняват се стриктно всички мерки, разпоредени от Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на заболяването.

В хода на заседанието бяха коментирани още координацията и механизмът между институциите относно стриктното съблюдаване на карантинния период. Директорът на РЗИ – Кюстендил, д-р Величков докладва също информация относно формулярите и събраните данни на лицата от областта, прибрали се от рискови страни. 

От Областния медицински съвет отправят призив да се ограничи максимално струпването на хора на едно място, защото това носи риск от заразяване със заболяването COVID-19.

Във връзка с последните препоръки на Националния оперативен щаб здравният министър направи промени в текстовете на своята заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

 Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK