Нинова: Разчитаме изказването на Денков за Украйна като готовност да се предостави войска

Снимка: Infomreja.bg

БСП иска изслушване на премиера в парламента

От БСП са внесли искане за спешно изслушване на премиера Николай Денков в парламента. До това се е стигнало заради изказването на министър-председателя, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. „В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме това като готовност да се предостави войска”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„В Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави членки на НАТО, Европейския съюз и Украйна. Такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия Роберт Фицо, който също каза, че макар и да не е постигнат консенсус, такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите”, каза Нинова.

„Искаме да знаем защо Денков прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления, какво има предвид? Призоваваме и всички други опозиционни парламентарни сили категорично да се противопоставим на това. И българските граждани призоваваме - категоричен отпор на каквото и да е, дори евентуално, решение за предоставяне на войници и жива сила в Украйна. За нас това означава въвличане пряко на България във война. Помните, че преди година предупреждавахме, че може да се стигне до този момент – изпращане на войска. Тогава всички ни се нахвърлиха, че плашим хората, че се заиграваме със страховете. Този момент дойде. Така че очакваме утре спешно Денков да дойде в парламента и да обясни какво прави, от чие име го прави, с какъв мандат го прави, какво има предвид, както и политическите сили, които подкрепят правителството, да заявят ясно и категорично своята позиция”, настоя Нинова. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK