След заседание на Асоциацията по ВиК: „Кюстендилска вода“ ще оперира на територията на Дупница

Снимки: Infomreja.bg

Дупничани ще плащат по 3.71 лв./кубик

"Днешното заседание на Асоциацията по ВиК протече в конструктивен дух, беше приет отчета за дейността през миналата година, както и беше одобрен единодушно за бюджета за следваща 2025 г.

Най-важната точка, която беше разгледана е тази за инвестициите, които ще бъдат направени в експлоатираната мрежа от оператора „Кюстендилска вода” ЕООД. Тя беше единодушно подкрепена от представителите на всички общини. Последната точка е свързана с утвърждаване на новия оператор в Община Дупница, а именно „Кюстендилска вода” ЕООД Кюстендил, който от 1 април има право и може да оперира на територията на Община Дупница. И това предложение беше прието без възражения”, коментира областният управител инж. Александър Пандурски след проведеното днес заседание на Асоциацията по ВиК.

Пандурски уточни, че инвестициите, които са разгледани на заседанието са свързани с реконструкцията и рехабилитацията на мрежата, която в момента се експлоатира от оператора.

„Тоест това не означава ново строителство, това не означава нови обекти. Тях ги одобрява МРРБ и финансирана по предложение на общините. Затова тези инвестиции, които ние в момента разгледахме са свързани само с това, което се експлоатира“, заяви още областният управител.

Относно бюджета той обясни, че за първи път е с възможност да бъде окомплектован със специалисти на пълно работно време. Ще бъде назначен ВИК инженер, пред който ще има много сериозни предизвикателства, а именно те са свързани с оценката на активите, които са вписани в Приложение 1 - списък на предоставени от общините обекти на ВИК оператора за експлоатация.

„В рамките на годините 2012/2024  има сериозни разминавания, част от обектите не се експлоатират, други не са необходими на оператора. В същото време са били изградени нови. Прави се ревизия, новите обекти се дописват към въпросното приложение и се приемат за експлоатиране от оператора”, обобщи още Пандурски.

След решението на Асоциацията, дейностите в Дупница ще трябва да започнат от 1 май. „ВиК  - Дупница като търговско дружество, чийто принципал е Общинския съвет, ще си остане такова и с неговата съдба ще се занимава Общинския съвет. Ние просто ще започнем да оперираме на територията на общината.

Тоест двете търговски дружества няма да имат вливане, сливане по смисъла на Търговския закон. „Кюстендилка вода“ ще бъде ангажирана с доставка на вода, отвеждане и пречистване“, коментира пред ИНФОМРЕЖА и управителят на „Кюстендилска вода“, инж. Марио Нешев.

Той уточни още, че цената на водата се утвърждава от регулаторния орган, в случая КЕВР. „Цената включва три компонента – доставка на вода, отвеждане и пречистване. Там, където има цялата гама от услуги, в случая в Дупница, тя ще бъде пълната цена от 3.71 лв. за кубик“, каза още инж. Нешев.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Любка Захариева13:07 - 03.04.2024
СРАМ, 2016г. онези, управляващи, които оплювате, решиха, че ще общината ще бъде финансирана с цел подобряване В и К сектора и предадоха Дупница срещу нищо, онези, които и тогава бяха общински съветници и бяха против влизането на Дупница в същата асоциация, я предадоха отново 2024 г. .ГОСПОДА, САМО ДА ПРИПОМНЯ, КОГАТО, ЛЕКА МУ ПРЪСТ - ТОДОР ЖИВКОВ ДОЙДЕ В Дупница, апропо тогава Станке Димитров, да открие ТЕЦ Бобов дол и каза честит ви ТЕЦ КЮСТЕНДИЛЦИ, аз се почувствах ПРЕДАДЕНА, сега отново се чувствам така. Да със сигурност ще има за някои и някой със сигурност ще бъде облагодетелстван, но както се казва само с надяване не става, необходими са гаранции/ а такива НЯМА/, г-да ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ и Управляващи!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK