20 дни отсрочка имаме за плащане на тока, ВиК инкасаторите спират работа

Снимка: Infomreja.bg

Преустановява се работата на ВиК инкасаторите до 29.03.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и представители на трите електроразпределителни дружества „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Електроразпределение Юг“ ЕАД и „Електроразпределение Север“ АД, дадоха брифинг в Министерски съвет. 

Представени бяха предприетите мерки от страна на трите ЕРП-та по време на извънредното положение в страната, въведено във връзка с COVID-19.

Като мерки са набелязани:

Преустановява се работата на ВиК инкасаторите до 29.03.

Потребителите сами ще съобщават данните на водомерите чрез обаждания, съобщения или мейли.

Там, където няма самоотчет, ВиК ще използва данни от предишен период.

Заплащането ще става чрез електронен превод или банките. Гишетата и касите ще се дезинфекцират, а служителите ще бъдат предпазвани.

Кадастърът също ще работи електронно.

Трите ЕРП-та са обсъдили мерките и заявили, че ще работят в интерес на потребителите.

Ще има непрекъснатост на електричество, освен при крайни неотложни ремонти. Планираните дейности се преустановяват. Ще бъде гарантирано подаването на енергия и заради ел. обучението на учениците.

Ще бъде проверено какво е захранването на болниците.

Разплащанията ще се осъществяват онлайн.

Съществува възможност за 20-дневен удължен срок за плащане на сметките. Може да се подаде и декларация за разсрочване на дълговете ни към ЕРП-тата.

Преустановяване на плащанията е рискова стъпка, каза Петкова, като допълни, че ще стане междуфирмена задлъжнялост. Ще стане така, че след месец потребителите да плащат две или три сметки, което е непосилно.

Потребителите на „Булгаргаз“ да бъдат обезщетени при положение, че не са потребявали услугата.

Иван Иванов заяви:

„Първият най-важен ангажимент е осигуряване на непрекъснато захранване в цялата страна, не само заради учениците, но и заради работещите по домовете си. Битова катастрофа би било, ако не се плащат сметки“, каза Иванов и даде пример: Ако „Булгаргаз“ не плати на доставчика сумите за експорт на газ, то това ще доведе до небивала катастрофа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK