"Имена не ме интересуват. Колегите от ПП/ДБ знаят, че по-подготвен за премиер от мен няма, но аз се отдръпнах на първия ред. Редно е и Кирил, и Асен да се отдръпнат, за да се направи експертен кабинет, който да управлява 4 години".

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за изтеклия списък имена в медиите, пише news.bg. От тази сутрин всички представители на ГЕРБ коментират тези имена, въпреки че няма потвърждение от страна на ПП/ДБ за достоверност на списъка. Според Борисов обаче списъкът е "контролирано изпускане от страна на ПП/ДБ", а идеята е имената да се "чекират".

За Борисов не е приемливо Кирил Петков и Атанас Атанасов да отговарят за службите и от ГЕРБ биха отхвърлили такъв вариант. Ако ПП/ДБ предложат партийни фигури и ГЕРБ ще предложат такива като Делян Добрев и Томислав Донев.

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ няма да прави коалиция в парламента. По думите му, трябва да се направи програмно, експертно правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат.

Ако няма компромис за кабинет ще работим по програмата и по бюджета и ще извадим служебния кабинет да не се гърчи, за да прави бюджет, каза Борисов. "Ако отиваме на избори, трябва да има бюджет и затова сме длъжни с ПП/ДБ да го направим.

ГЕРБ са готови да разговарят и с другите партии в парламента, ако не се получат преговорите с ПП/ДБ.

Лидерът на ГЕРБ обаче след тази крачка веднага направи и крачка назад и заяви: "Ако имаме бюджет и програма и ако изчистим емоциите, ще се разберем и за физически лица в правителство", Борисов.

"От инат българите са показали много пъти, че могат да катастрофират. Имаме страшни поговорки в тази посока - само в българския казан няма дявол", позова се той в типичния си стил с български поговорки.

Борисов обаче вижда един неправилен подход, като разбрал колко е тежко финансово състояние на държавата и опитите да се върне бюджета на служебното правителство. Това не е правилно, а е подло и безотговорно. Тогава президентът може с право да ни нарече с имената от "шарлатани" до "безотговорници", коментира Борисов.

По думите му бюджетът е основата на каквото и да било правителство и личности. Трябва да се търси отговорност и от партиите, които не са в преговорите за правителство, но които дружно раздавали щедро пари, намалявали данъци, по думите на Борисов, а сега трябва да понесат отговорност, а не да върнат бюджета на финансово министерство и да го представят с 3% дефицит. Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика, разкритикува Борисов. Той призна, че и ГЕРБ имат вина, тъй като "гласували за много от глупостите в предишните парламенти", като това го направили и БСП, и ДПС, и "Възраждане".