Мария Габриел валидира юбилейна марка

Снимки: МВнР

Тя е посветена на 120-годишнината от дипломатическите отношения между България и САЩ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел валидира днес юбилейна марка, посветена на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

На церемонията взеха участие още министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен, главният изпълнителен  директор на “Български пощи” Филип Алексиев.

„Основите на богатите и всеобхватни връзки, на които се радваме днес, са положени преди 120 години. Въпреки многобройните исторически поврати през изминалия век, България и САЩ  вървят  днес, рамо до рамо, по пътя на изграждане на един по-сигурен и проспериращ свят, в центъра на който са демокрацията, свободата и правата на човека“, заяви министър Габриел по време на тържествената церемония.

В приветственото си слово вицепремиерът подчерта, че марката е ярък символ за развитието на отношенията на двете страни. „Достигайки до гражданите ни, а и до други държави в света, тя носи послание за приятелство и партньорство“, допълни още Мария Габриел.  

„Благодаря  за вашето приятелство и за отпечатването на тази марка  — символ не само на нашите исторически връзки, но и на нашето още по-силно споделено бъдеще“, каза от своя страна извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен.

„Съединените щати  са горди да смятат България за един от своите най-близки съюзници  и партньори и то в контекста на Европейския съюз и споделените евроатлантически ценности.  Днес, когато отбелязваме тази годишнина, виждам  възможност да погледнем към бъдещето. В това отношение вярвам, че най-доброто предстои, убеден съм, че следващите 120 години ще бъдат още по-успешни“, каза още той.

В композицията на пощенската марка е използвано акредитивното писмо, което е представено през 1903 г. на Цар Фердинанд от първия дипломатически представител на САЩ за България Джон Джаксън. Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт. Дипломатическите отношения между Република България и САЩ са установени през 1903 г. Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 г., е призната от САЩ на 3 май 1909 г. 

Събитието е част от календара с чествания на годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK