Симеон II пристига в Рилския манастир със съпругата си

Снимка: Infomreja.bg

В Испания вече е княгиня Калина – дъщеря на Симеон Втори

Симеон Втори и съпругата му пристигат в Рилския манастир.

В 9,30 ч. в светата обител игуменът на манастира - Адрианополският епископ Евлогий, и на трима митрополити - Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим, се отслужат света литургия и панахида.

Очаква се цар Симеон да бъде придружен от съпругата си - Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, и двамата си сина. Семейството на сестрата на Симеон – княгиня Мария – Луиза, няма да присъства.

В Испания вече е княгиня Калина – дъщеря на Симеон Втори, която така и не се яви на разпит в МВР след инцидента в Боровец. Тя бе хваната да кара пияна с над 1.2 промила.

На 28 август тази година се навършват 80 години от кончината на цар Борис Трети, чийто тленни останки лежат в Рилския манастир. Именно последният български монарх събира семейството в сърцето на Рила.

Цар Борис III умира неочаквано от инфаркт след кратко боледуване в 16:22 ч. на 28 август 1943 г., скоро след завръщането си от визита при Хитлер.

През 1946 г., по нареждане на комунистическите управници и операция пряко ръководена от тогавашния комендант на Народната милиция в София Лев Главинчев, останките му са ексхумирани и осквернени, тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца „Врана“. През 1954 г. по заповед на Вълко Червенков този параклис е взривен и заравнен, гробът унищожен.

След 10 ноември 1989 г. парламентарна комисия ръководи издирването на тленните останки на царя, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца „Врана“. То е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир през 1993 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK