Засилват се призивите към Чарлз III да се извини за търговията с роби в миналото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исканията са и за изплащане на репарации още тази година

Карибски държави смятат, че "сега е моментът" британският крал да се извини за участието на предците си в търговията с роби, съобщи Скай нюз. Водещите кампания за това настояват крал Чарлз III да се извини и да изплати репарации още тази година.

През последните години движението за репарации в Карибите се засили значително, водено от учредената Комисия за репарации към Caricom, съставена от 20 нации и държави членки.

Заместник-председателят на комисията Ерик Филипс каза пред Скай нюз, че "кралят има възможност не само да се извини, но и да намери време да положи основите на промяната и на преговорите, които биха могли да придвижат нещата напред".

"Мисля, че сега е моментът, като се има предвид всичко, което се случва в световен мащаб по отношение на правосъдието, с Black Lives Matter, човешките права, това е подходящо нещо, което Чарлз III трябва да направи", допълни Ерик Филипс.

Висшите кралски особи не премълчават чувствителния въпрос за робството, но за разлика от редица британски аристократични семейства, които публично се извиниха за историческата си собственост върху поробени хора, те не отидоха до крайната стъпка, коментира Скай нюз.

Медията припомня, че през 2023 година кралят каза пред лидерите на Британската общност: "Не мога да опиша дълбочината на моята лична скръб от страданието на толкова много хора, докато продължавам да задълбочавам собственото си разбиране за трайното въздействие на робството". Кралят обаче не се извини. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK