Камерън: Няма да има западни войски в Украйна

Снимка: БГНЕС

"Не искаме да даваме на Путин такава цел", каза той

Британският министър на външните работи лорд Дейвид Камерън даде интервю за Ukrainecast, актуалния подкаст на Би Би Си за войната в Украйна.

Наред с други въпроси, той беше попитан дали НАТО ще се намеси, ако войната се пренесе на територията на държавите - членки на алианса, като Полша или балтийските държави. Камерън увери, че НАТО със сигурност ще се намеси при тези обстоятелства, в съответствие с ангажимента за колективна отбрана, залегнал в член 5 от Северноатлантическия договор.

Въпреки това Камерън изключи възможността за "ботуши на земята" - изпращане на войски в Украйна. "Не искаме да даваме на Путин такава цел", добави той.

Той също така заяви, че е възможно да се използва архитектурата на НАТО, за да се помогне на Украйна, като това не е ескалация и не означава пряко участие във войната. А пряко присъствие в Украйна, според него, означава.

"Мисля, че няма ескалация в това да кажем, че ще помогнем на тази суверенна, независима страна да се защити от агресора и за това ще предоставим цялата помощ, която можем", каза министърът.

Дискусиите за евентуално разполагане на войски на западните държави в Украйна възникнаха в контекста на два инцидента през последните месеци.

Френският президент Емануел Макрон заяви за първи път в края на февруари и повтори няколко пъти след това, че тази възможност не може да бъде изключена, макар и все още да е чисто хипотетична. Много от съюзниците на Франция, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, веднага заявиха, че категорично не разглеждат такава възможност.

След това няколко дни по-късно, в началото на март, руската пропаганда публикува запис на подслушан разговор между високопоставени офицери от Бундесвера, в който те споменават мимоходом, че редица британски и френски военни вече са в Украйна и помагат на украинците да овладеят доставените от тях оръжия - германците казват, че това би било невъзможно за тяхната страна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK