В Благоевград асфалтират улици… през нощта

Снимки: Община Благоевград

Машините работят по бул. „Св. Димитър Солунски“

В Благоевград вече асфалтират улици през нощта. Идеята е на кмета Методи Байкушев, а целта е ясна – да се избегне натовареният трафик и да се спестят затрудненията на шофьорите. В профила си във Фейсбук градоначалникът сподели снимки от нощните ремонтни дейности по бул. „Св. Димитър Солунски“ и написа: „Фрезоване през деня, асфалтиране вечерта. Утре пак“. Постът му бе посрещнат с поздравления: „Европейска работа“, „Като в Лондон ... значи можело и в България!“… 

От няколко дни в града кипят усилени ремонти по пътищата. За по-малко от 24 часа бяха подготвени увредените участъци и бе положена нова настилка в част от ул. „Иван Михайлов“ – след кръговото кръстовище при ЮЗУ в посока София. Там от години зееха големи дупки, които създаваха предпоставки за ПТП. Водачите трябваше да избират дали да попаднат в тях, или да преминат в другото платно, рискувайки да се сблъскат с изпреварващ ги автомобил.

Възстановяването на уличната мрежа се извършва поетапно, съгласно предварително утвърден график от Община Благоевград. Създадена е организация за своевременно информиране на живеещите в района на ремонта за промените в организацията на движение в участъците, които се ремонтират. 

В момента машините работят по бул. „Св. Димитър Солунски“. 

Община Благоевград въвежда и нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, включително за включване в мрежите на жилищни кооперации. Те ще се съгласуват от общинска администрация, при задължителни ясни условия и срокове за възстановяване на асфалтовата настилка от изпълнителите. Целта е да бъде предотвратено безразборното нарушаване на целостта на уличната мрежа в областния център. 

„Разкопаването ще се случва само тогава, когато е създадена организация за бързо възстановяване. Не можем да допускаме една дупка да стои отворена с месеци. Обещавам, че през този мандат ще има огромна промяна в това отношение“, категоричен е кметът на Благоевград Методи Байкушев. 

Вече е решен дългогодишният проблем със светофарната уредба на кръстовището при Първи учебен корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“. От около седмица там е монтиран изцяло нов контролер. „До момента той работеше с програматор, който не отговаряше на законовите изисквания. Жълтите светлини се засичаха, а това от своя страна създаваше предпоставки за пътно-транспортни произшествия с автомобили и пешеходци“, обясни кметът.

Мерките са взети след получени сигнали от граждани, от омбудсмана на Благоевград и след многото пътни инциденти в района.

В града предстои и монтиране на камери за скорост.

 

Ул. „Иван Михайлов“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//