ПРЕДИ БЪДНИ ВЕЧЕР: Как католиците у нас се готвят за святата нощ

Снимка: news.bg

Заради пандемията организацията по подготовката на празника е по-различна

Без коледен спектакъл, но с рождественска литургия. Така католическата общност у нас  ще посрещне Коледа. Заради пандемията организацията по подготовката на празника е по-различна.

Най-почитаният празник в хисарското село Житница тази година ще бъде различен. Подготовката за Рождество Христово в католическия храм започна с изграждането на Витлеемската пещера. Фигурите, изработени от гипс, са подарени от Италия и пресъздават библейската сцена от рождението на Исус.

„Мъдреците идват отдалеч, за да посрещнат Исус. Той е покрит с бяла покривка, което символизира, че все още не се е родил. Ангелът идва, за да извести раждането на Исус. Идва и овчарят да види раждането. Кравата и магаренцето така са насочени към Исус, за да могат с дъха си да топлят детенцето, защото, както знаем, нощта е била доста студена”, разказва Венцислав Марков.

Целта на построената в храма Витлеемска пещера е да запознае децата по един приказен начин с истинското значение на Коледа.”Да повярваме, че наистина Исус се ражда, за да ни даде едно ново начало, и се надяваме да дари много мир в нашите семейства, които сега заради пандемията страдат”, споделя сестра Светла,  мисионер от Ордена на францискантките.

Католическата църква в Житница е напълно обновена за празника – с нов олтар, подменена подова настилка и изцяло боядисана. Няма да има пропускателен режим, но за тържествената литургия вярващите задължително ще влизат с маски.

„Всички ще бъдем с маски. Интересното е, че в нашата енория имаме етикети къде точно да сядат хората  и на какво разстояние, така че при нас ще спазим абсолютно всичко. Литургията ще бъде  от 11 часа вечерта, на която ще посрещнем и отпразнуваме раждането на Исус Христос”, заяви Милко Петров,  диригент на  църковния хор.

В навечерието на Рождество Христово, църквата е зарадвала 20 бедни семейства в селото с хранителни и санитарни продукти. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK