В дъното на убийството на Кирил Русев стои запор за 760 000 лв. на Стоян Александров

Снимка: Infomreja.bg

След смъртта на бившия министър битката подължава със сина му

Застреляният и подготвен за кремация Кирил Русев е запорирал дялове във фирми на покойния Стоян Александров за 760 хил. лв. - сума, за която е водил изпълнително дело срещу него. Това съобщава "24 часа". След смъртта на бившия финансов министър битката му продължава със сина на финансиста Петър, който наследява милиони в имоти и бизнес, но и дългогодишни спорове с длъжници.

Основният мотив за убийството, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на Стоян Александров, баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години, заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов пред Нова тв.

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. "Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители. Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж", коментира Николов.

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан - Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

Петър Александров и приятелят му Александър Кинов са в ареста с обвинения за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев. Според разследването Русев е застрелян с два куршума при среща с Александров и Кинов, а мотивът им е неуредени финансови отношения. След убийството двамата заминали за Сърбия с телефона на жертвата, а Кинов се представил с личната му карта на излизане от България. Преди това предал ковчега с трупа на Русев на колега от погребалния бизнес, за да го кремира, но полицията го откри в хладилната камера с чужди документи.

Всичко започва със заема от 306 000 долара, който Стоян Александров отпуска на Кирил Русев през 2008 г. срещу ипотека на игрална зала на ул. “Нишава” в София. Парите не са върнати, а Александров вади изпълнителен лист и имотът на Кирил Русев е обявен на търг. През 2010 г. печели фирма на бившия министър.

Година след това Кирил Русев е оспорил заповедите за изпълнение, защото според него трябва да плати нереално висока сума.

8 години по-късно, през август 2018-а, изпълнителният лист, издаден в полза на Александров, е обезсилен с определение на Софийския градски съд

След това на Русев е издаден обратен изпълнителен лист срещу Александров за 220 хил. долара.

Датата е 20 юли 2020 г. - месец преди смъртта на бившия министър. Това е сумата само на главницата, а Русев е претендирал и за лихви от 2011 г. Завежда и изпълнително дело срещу Александров, а частният съдебен изпълнител изчислява сумата на общо 760 хил. лв. Така Кирил Русев запорира активи на Стоян Александров за тази сума.

В същото време Александров, а след това и наследниците му водят друго дело срещу Русев - че дължи 306-те хил. долара от заема. Русев е осъден да ги плати през октомври 2021 г. В същото време обаче и той запорирал активите на баща им, което е валидно и до днес. Това са само част от неуредените финансови отношения между жертвата и обвиняемия за убийството му наследник на Стоян Александров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK