Благоевград почете паметта на Никола Вапцаров

Снимки: Община Благоевград

Пред барелефа на Вапцаров бяха поднесени венци и цветя

Днес благоевградската общественост отбеляза 78 години от смъртта на Никола Йонков Вапцаров. Поетът на морето и машините е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 г.

Ученическите години на Вапцаров протичат в трагичните бедни дни след Първата световна война. От 1924 г. до 1926 г. учи в Разложката гимназия. Увлечението му по литература вече е сериозно и в ученическия вестник „Борба“ излиза първото му напечатано стихотворение „Към светли идеали“.

Мечтае да завърши пълния курс на гимназията и да следва литература, но по настояване на баща му през есента на 1926 г. постъпва в Морското машинно училище във Варна, което завършва през 1932 г.

От суровия казармен режим там търси спасение в любимите си книги. Участва в рецитали и театрални постановки, започва да пише системно стихотворения и да ги печата в тогавашните младежки издания.

След 22 юни 1941 г. – нападението на фашистка Германия – Вапцаров приема да участва в нелегална дейност, като помощник на Цвятко Радойнов във Военната комисия на ЦК на БКП. На 4 март 1942 г. домът му в София е обискиран и поетът е арестуван.

На 23 юли същата година в тунела-стрелбище на Школата за запасни офицери в София, заедно с други комунисти, Никола Вапцаров посреща куршумите на палачите. През 1952 г. поетът получава посмъртно почетната премия на мира.

От 10:30 часа вчера пред барелефа на Никола Вапцаров, сградата на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград, се състоя тържествен ритуал с припомняне на моменти от неговия живот и дейност от актрисата Жанет Керанова.

Венци в знак на признателност и почит поднесоха кмета на община Благоевград инж. Румен Томов, заместник-кметовете инж. д-р Василиса Павлова, инж. Евгени Терзиев и Любен Милев.

Паметта на Вапцаров почетоха също народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни и образователни институти, културни институции, граждани и гости на събитието.

Поклон пред паметта на Никола Йонков Вапцаров, оставил на поколенията творчество, в което те винаги ще намират вдъхновение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK