Граждани, мислете: Какво е бъдещето на аквапарка в Благоевград?

Снимка: Маргарита Ангелова, "Почистване на Плажа в Благоевград"

Още новини по темата за парка кметът обеща, че ще има следващите седмици

Три възможности ще бъдат разгледани на обществено обсъждане в Благоевград за бъдещето на бившия аквапарк. Кметът Методи Байкушев постави задача – гражданите да мислят отсега какво искат да се случи с общинския имот.

От края на миналата година паркът претърпява преобразяване всеки ден благодарение на доброволческия труд, наченат от българско-американското семейство на Джими Хорн и съпругата му – Елисавета. Двамата възбудиха гражданската енергия и сега десетки доброволци, сред които и отряда „Г. Измирлиев - Македончето“, както и градоначалникът са само част от замесените в това теренът да е по-чист и по-безопасен.

Първоначално Общината огради „разградения“ двор. Сега достъпът е ограничен, и то най-вече с цел безопасност на тези, които евентуално биха нахлули вътре.

А такива през годините имаше. Екскметът Илко Стоянов сподели, че от сградата на вътрешния басейн са задържани от общинския инспекторат лица, които изнасяли инвентар. Бездомни хора също намираха подслон там.

Мястото е опасно – с падащи парчета от тавана, с много тежки щети, нанесени от 5-годишното пустеене на някога атракционното съоръжение.

Липсва ел. инсталацията, каза Байкушев.

След екипната работа на доброволците е почистен от почти 50-сантиметрова кално-тинеста слуз големият външен басейн, в който миналите лета крякаха жаби. Също така ще бъде отводнено помпеното помещение, което тепърва ще се оцени дали може да бъде използвано отново.

Извозени с камиони на общинската фирма „Биострой“ са боклуци от парка – като разпаднала се ламперия, счупени чадъри и шезлонги и др.

Какво предстои?

Очаква се след като паркът бъде приведен във вид, а с това число бе премахната и растителността, заела някогашните тревни площи, да се оцени колко ще струва той да бъде възстановен.

Но дали изцяло или само големият басейн, който да се ползва през лятото, е въпрос на обсъждане.

Възможностите, които определи кметът, са три:

Да се отдаде на нова концесия, като тук има позитиви и рискове. Ако се отдаде на концесионер, Общината няма да плаща нищо за поддръжката му и отново благоевградчани ще имат своя кът за забавления. Но колко добър стопанин ще е концесионерът – е друг въпрос.

Концесията също така е доста тромава процедура – както по провеждането ѝ, така и възможностите за обжалване, което би забавило парка с около 2 години.

Вторият вариант е Общината да отдаде мястото под наем, но за това начинание, теренът трябва да е почистен и във вид, в който да бъде – както се казва, търговски привлекателен.

И последният вариант – Общината сама да финансира възстановяването му, но не чрез тегленето на заем. По оперативната програма „Развитие на регионите“ ще бъдат отпуснато средства за довеждане на минералната вода до басейна, но тези средства ще се усвоят тогава, когато стане ясно дали изобщо басейнът и всички съоръжения ще заработят отново.

Предварителна оценка ще бъде направена от експерти, каза Байкушев.

А засега почистването продължава и всеки може да се включи – основно в съботните дни, както и да следи графика във фейсбук страницата на доброволците.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK