Русия обвини Алексей Навални и във вандализъм

Снимка: ЕРА/БГНЕС

47-годишният Навални излежава присъди в наказателна колония за общо над 30 години

Критикът на Кремъл Алексей Навални се сдоби с нови обвинения, съобщава "Ройтерс".

Това обяви самият той в социалните мрежи.

47-годишният Навални вече излежава присъди в наказателна колония за общо над 30 години "лишаване от свобода" по различни обвинения, сред които екстремизъм, които той отрича. Руският опозиционер е прекарал голяма част от последните две години в изолация за редица предполагаеми престъпления.

В изявление, публикувано чрез негови сътрудници, той посочва, че вече му е повдигнато обвинение по чл. 214 от Наказателния кодекс, който касае вандализъм.

"Нямам представа какво представлява член 214 и няма къде да търся. Ще разберете преди мен", написа той в "Телеграм".

"Те наистина започват ново наказателно дело срещу мен на всеки три месеца. Рядко затворник, държан в единична килия повече от година, има толкова жизнено социално и политическо съществуване", отбеляза Навални.

Навални е най-известната фигура в разединената руска опозиция; поддръжниците на опозиционера градят образа му в стил Нелсън Мандела, със заявката, че един ден той ще бъде освободен от затвора, за да ръководи страната.

Неговото политическо движение е обявено за незаконно, а основните му фигури са хвърлени в затвора или са избягали в чужбина заради репресиите срещу несъгласието с властта, които се засилиха, след като президентът Владимир Путин изпрати въоръжените си сили в Украйна в началото на миналата година.

През август по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, Навални беше осъден на още 19 години затвор в допълнение към присъдата от 11,5 години, която вече излежаваше. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и предназначени да заглушат критиките му към Кремъл.

Миналия месец трима от неговите адвокати бяха вписани в регистър на "терористи и екстремисти" от финансов надзорен орган, пет седмици след като бяха задържани по подозрение, че принадлежат към "екстремистка група".

Навални породи възхищение по целия свят с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван от това, което тестове от западни лаборатории показаха, че е бил почти фатален опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Той беше арестуван веднага при пристигането си. Кремъл отрече да е правил опит да го убие. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK