Тридесет години от кървавия обстрел на пазара Маркале в Сараево

Снимка: wikipedia.org

Това е най-тежкият инцидент по време на 43- месечната обсада на босненската столица

Босна отбелязва днес 30-ата годишнина от първия обстрел на пазара Маркале в обсаденото тогава Сараево. Експлозия на минометен снаряд, изстрелян от позициите на армията на Република Сръбска, убива 68 души, а около 140 души са ранени. Това е най-тежкият инцидент по време на продължилата 43 месеца обсада на босненската столица. Преживелите го казват, че болката не утихва, а ужасяващите картини не могат да бъдат забравени.

Годишнината, както и днешният Ден за възпоменание на всички убити и ранени в Сараево в периода на войната в Босна 1992-1995 година, ще бъдат почетени с изпълнение на националния химн, полагане на цветя и венци, молитва и минута мълчание.

Пазарът Маркале е обстрелван два пъти по време на войната в Босна.

Освен на 5 февруари 1994 година Маркале е подложен на обстрел и на 28 август 1995 година, когато загиват 43 души, а около 80 са ранени.Това подтиква НАТО към действия срещу сърбите, които бомбардират и обстрелват със снайперисти града от околните възвишения от началото на войната през 1992 г. Алиансът дава заповед за ударите веднага след като следователи на ООН потвърждават, че смъртоносният обстрел на пазара Маркале е извършен от сръбските позиции. През ноември 1995 година е подписано Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната. То раздели Босна на две полуавтономни части – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

По време на войната в Босна и Херцеговина най-оживеният пазар в Сараево Маркале е едно от местата за снабдяване на жителите на обсадения град с най-необходимото. Тук се продават хранителни продукти и всичко, което може по някакъв начин да помогне на гражданите на Сараево да преживеят трудните дни на войната и обсадата.

По тази причина точно на 5 февруари на пазара е била и 72-годишната Вахида Твицо, която в интервю за босненската секция на Анадолската агенция посочва, че все още са пресни спомените за трагедията, че кървавата гледка все още е пред очите ѝ и че всяка следваща годишнина е все по-тежка за нея.

„Всеки ден беше критичен. Когато и да отидех, стреляха снайперисти, но ходех, пък каквото Бог даде. Бях точно тук в деня, когато снарядът падна. Започнах да бягам, без да знам накъде, мъжът ми ме хвана. Не знам какво стана. Дори не знам как все още чувам след онази детонация. Когато видях какво се е случило и колко кръв има, припаднах. Просто такова нещо не може да се гледа“, каза Твицо.​​​​​​​

Изтъквайки, че ѝ е трудно и днес да говори за тази травма, Твицо казва, че само онези, които са били свидетели на случилото се, знаят колко ужасяващо е било.

Жената споделя, че ѝ е тежко, но единственото ѝ желание е да бъде по-добре за децата, да няма повече раздори и войни.

За престъпленията, извършени в Сараево, които включват и обстрела с гранати на пазара Маркале, е осъден командирът на Сараевско-романийския корпус Станислав Галич. През 2009 г. Трибуналът в Хага осъди Драгомир Милошевич на 29 години затвор за терор над цивилни в Сараево, припомня Радио Свободна Европа.

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич бе осъден през март 2019 г. от Международния остатъчен механизъм, който пое делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага, на доживотен затвор, включително за тероризиране и обстрел на гражданите на Сараево, което също е едно от обвиненията, за които Ратко Младич, командир на Главния щаб на някогашната армията на Република Сръбска, също беше осъден на доживотен затвор през юни 2021 г.

В Сараево по време на войната са загинали над 11 000 граждани, сред които над 1500 деца, сочат наличните данни. Повече от 50 000 цивилни са били ранени, отбелязва Радио Свободна Европа.

Смята се, че около 500 000 снаряда са били изстреляни по босненската столица по време на обсадата. Рекорден е бил 22 юли 1993 година с изстреляни 3777 снаряда. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK