Кметът на Кюстендил валидира колекционерски пощенски марки

Снимка: Община Кюстендил

Официалното валидиране направиха инж. Огнян Атанасов и Пепа Маркова

По предложение на кмета на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов на празничния за Кюстендил 29 януари бяха валидирани две пощенски марки посветени на Яков Крайков и Христофор Жефарович.

Официалното валидиране направиха инж. Огнян Атанасов и Пепа Маркова, главен експерт в „Български пощи“ ЕАД.

Официалната церемония по валидирането на двете пощенски марки се проведе в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” Кюстендил. На нея присъстваха и депутатът Георги Стамов, областният управител инж. Александър Пандурски, зам.- кметът Кристиян Иванчов, Румяна Димитрова- директор на РУ Западен регион“ на „Български пощи“ ЕАД, директорът на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички, общински съветници, историци, граждани.

Марките са от колекционерската поредица „Български народни будители”. Тази серия от две марки е с номинални стойности 0.90 лв. и 1.35 лв. Тиражът на марките е по 8 000 броя от всяка номинална стойност. Художник на изданието е проф. Виктор Паунов. Едната марка представлява изображение от книга на Яков Крайков, а другата е герб от Христофор Жефарович.

Яков Крайков е първият български печатар, гравьор и художник, за когото са запазени автентични, макар и оскъдни биографични  сведения. В публикувания от него през 1566 г. във Венеция „Часословец” той отбелязва, че е родом от мястото Камена река, в подножието на Осоговската планина, близо до Коласия (дн. Гр. Кюстендил). Това сведение за рожденото място на Яков Крайков е възприето и е отбелязано в редица научни, научнопопулярни и енциклопедични трудове.

Другата марка е посветена на Христофор Жефарович, който има огромен принос за духовното израстване на българския народ през XVIII в. Най-голямо значение от творбите му за нашето Възраждане има книгата „Стематография“, издадена от Жефарович във Виена през 1741 година.

 

 

Кметът на Кюстендил инж. Атанасов получи като подарък първите марки от двете серии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK