Си Ен Ен: Русия произвежда два пъти повече снаряди месечно, отколкото САЩ и ЕС могат да изпратят на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Освен това Русия получава снаряди от Иран и Северна Корея

Американската телевизионна компания Си Ен Ен съобщава, че според оценки на разузнаването на страните от НАТО, Русия произвежда около 250 хиляди артилерийски снаряда всеки месец, тоест около 3 милиона годишно.

В същото време, както каза високопоставен представител на европейските разузнавателни служби пред Си Ен Ен, мощностите на САЩ и ЕС позволяват на Украйна да се доставят не повече от 1,2 милиона снаряда годишно.

"Влязохме във война за производствени ресурси", каза неназован представител на НАТО в интервю за телевизионната компания. "Резултатът в Украйна зависи от това с какво разполага всяка страна, за да води войната."

Според събеседници на медиите сега Русия изстрелва около 10 хиляди снаряда на ден - в сравнение с около 2 хиляди, които Украйна използва на фронта. Представител на европейското разузнаване каза, че на някои места на фронтовата линия ситуацията е още по-лоша.

Изданието твърди, че Украйна е получила модерни оръжейни системи от западните съюзници, но военни анализатори казват, че конфликтът вероятно може да бъде спечелен от този, който използва повече артилерийски снаряди.

Русия поддържа ракетните си фабрики да работят денонощно, като работниците се сменят на 12-часови смени, според служител на НАТО, с когото е разговарял Си Ен Ен. В руския отбранителен сектор сега работят около 3,5 милиона души, в сравнение с 2-2,5 милиона преди началото на войната, пишат авторите.

Освен това Русия получава снаряди от Иран и Северна Корея.

Руската военна машина вече работи на пълен капацитет, продължават авторите, но има граници на нейните възможности: те очакват този праг да бъде достигнат през следващата година.

В резултат на това западните разузнавателни агенции не очакват скоро Москва да постигне значителни успехи на бойното поле.

Според експерти, с които Си Ен Ен разговаря, в дългосрочен план Западът все още е в състояние да настигне Русия в производството на снаряди - и в същото време да произвежда по-добро оборудване.

"Западът тепърва започва да ускорява създаването на инфраструктура, за да осигури необходимото ниво на производство на боеприпаси", каза пред телевизионната станция генерал-лейтенант Стивън Башам, заместник-началник на Европейското командване на САЩ.

Според други оценки на западното разузнаване, цитирани от Си Ен Ен, общият баланс на ресурсите все още дава предимство на Москва - особено ако правителството на САЩ не е в състояние да деблокира пакета от помощ за Украйна, на което републиканските членове на Конгреса се противопоставят.

"Не върви много добре, но зависи какво ще се случи", каза един от източниците. "Ако помощта се възобнови - и то бързо - не всичко е загубено." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK