Кметът на Община Сатовча защити интересите на тютюнопроизводителите

Снимки: Община Сатовча

Д-р Арбен Мименов взе участие в Консултативен съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните

Вчера, 16 януари 2024 година, се проведе Консултативен съвет по тютюна в Министерството на земеделието и храните с единствена точна в Дневния ред – Преходната национална помощ за тютюн за  Кампания 2023 година. Присъстваха представители на браншовите организации в страната, експерти от бранша, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев.

Вчерашният Консултативния съвет е предхождан от проведени три работни срещи с представители на браншовите организации и Министерството на земеделието и храните, на които е дебатирано състоянието на бранша и е защитавана позицията на браншовите организации по повод определянето на ставките по сортови групи в преходната национална помощ за тютюн -  Кампания 2023 година.

В качеството си на Председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТ БГ, кметът на община Сатовча - д-р Арбен Мименов, взе участие в Консултативния съвет по тютюна. Той защити интересите на всички производители на ориенталски тютюн в България, отстоявайки искането тютюнопроизводителите до 2000 кг. от сорта „Басма“, който е традиционен за района на община Сатовча и Гоцеделчевски регион, да получат максимално възможната сума от 5,50 лева на килограм. Арбен Мименов подчерта, че тютюнопроизводителите ще продължат да настояват преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.

На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. - по 4.13 лв./кг.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK