Община Петрич ще управлява „Античен град Хераклея Синтика“

Снимка: Община Петрич

Решението е на Министерски съвет

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на групова археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Петрич за срок от 10 години.

Археологическата недвижима културна ценност „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“, с обща площ 1013,291 дка се намира в област Благоевград, община Петрич, село Рупите, местност „Кожух“.

Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей в град Петрич.

Решението на Министерски съвет е от изключителна важност за община Петрич и развитието на археологическия обект. Правото на безвъзмездно управление на паметника на културата се предоставя съобразно регламентирана процедура по Закона за културното наследство.

Още през януари 2019 г. с Решение на Общински съвет бе одобрено предоставяне на безвъзмездно управление на обекта и бе упълномощен кметът на общината да предприеме необходимите действия.

След изготвени финансова обосновка, становище и оценка за съответствието със законодателството в областта на държавните помощи, както и актуването като държавна собственост на археологическите структури, министърът на културата одобри искането на кмета на община Петрич и на основание чл.12, ал.4, т.1 от ЗКН предложи на Министерски съвет да се предоставят за управление на община Петрич структурите на Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

Това решение е особено ценно и необходимо поради възможността, която се дава в дългосрочен план - от 10 години, обектът да се стопанисва от Община Петрич по възможно най-добър и целесъобразен начин. Това ще разшири инструментариума за развитие на обекта, неговото популяризиране и подходящата му социализация.

Всички инициативи на община Петрич, свързани с опазване и развитие на обекта, ще има възможност да се осъществят, а приходите от реализиране на стопанска дейност да остават в общината за подпомагане на обекта. Правото за безвъзмездно управление е и един от основните документи, които до този момент липсваха, във връзка с мащабния инфраструктурен проект, с който община Петрич кандидатства за финансиране по ОПРР пред МРРБ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK