Войниците на Европа продължават да напускат точно когато НАТО има нужда от тях

Снимка: iStock

Правителствата предприемат мерки за решаване на проблема

Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за задържане на военнослужещи, в опит да стимулира военния персонал да остане на служба, пише "Политико".

Това се случва няколко дни след като годишен доклад, представен на германския парламент, показа, че през 2023 г. около 1537 войници са напуснали Бундесвера, намалявайки го до 181 514 служители.

"Тези разговори сега съществуват във всички столици, във всички демокрации, които имат професионални армии без наборна служба", каза Лекорню в понеделник, споменавайки Обединеното кралство и Съединените щати.

"На срещите на НАТО можем да говорим за оборудване, но сега говорим и за... нивото на задържане", добави той.

Докато Европа се въоръжава отново в отговор на войната в Украйна, страни като Хърватия обмислят връщането на военната повинност. Други страни, като Дания, планират да разширят армията си, за да включат жени. Германия премахна наборната военна служба през 2011 г., но тъй като мнозина в армията остаряват, се води подновена дискусия за повторно въвеждане на национална военна служба.

За страните, разчитащи на професионални армии, е предизвикателство да направят въоръжените сили привлекателни - нещо, което е трудно да се осъществи във времена на ниска безработица, ожесточена конкуренция от частния сектор и широко разпространено използване на дистанционна работа.

Във Франция военният персонал остава във въоръжените сили средно с една година по-малко, отколкото преди. В Обединеното кралство има годишен недостиг на 1100 войници - което се равнява на два пехотни батальона - въпреки че правителството възложи наемането на персонал на частна фирма Capita.

Парите играят огромна роля в задържането на персонал. Една от водещите мерки на френския план е да се повишат пенсиите за осигурителен стаж и възраст чрез интегриране на бонуси; увеличават се и заплатите. Но проблемът е, че условията на работата просто не са толкова привлекателни, като хроничният извънреден труд, месеците отсъствия от дома и пропуснатите периоди на възстановяване са нещо обичайно.

"Проблемът не е в набирането, а в задържането, трябва да задържим и семействата", каза адмирал Лиза Франчети, началник на военноморските операции на ВМС на САЩ, на конференция в Париж по-рано тази година.

В Полша новото правителство по-рано тази година обяви увеличение на заплатите с около 20 процента в опит да задържи войските. Минималната месечна заплата за войник се повишава от 4960 злоти (1150 евро) на 6000 злоти. В отговор на нарастващата заплаха от Русия, полската армия нарасна от 95 000 през 2015 г. на 215 000 тази година.

Френският план включва помощ при намиране на жилище и достъп до здравеопазване и грижи за деца. Двойките, които работят в министерството на въоръжените сили, дори ако единият е цивилен, ще могат да прехвърлят длъжности заедно.

Лекорню каза, че предпочита да подобри нивото на задържания персонал, отколкото да се набира нов, който тепърва тряба да бъде обучаван.

В Германия, като част от усилията за укрепване на националната отбрана, правителството иска да увеличи броя на въоръжените си сили до 203 000 души до началото на 2030 г., но набирането расте бавно.

Специалният комисар на Бундестага за въоръжените сили, Ева Хьогл, каза, че възстановяването на някаква форма на военна служба е един от начините да се обърнат нещата, но насочването към жените е по-очевиден ход за спиране на спада, тъй като потенциалът там "далеч не е изчерпан", написа депутатът.

Законодателството, прието миналата година, има за цел да направи условията по-привлекателни, включително повече подкрепа за грижи за деца и увеличени пенсии за осигурителен стаж и възраст.

Има проблеми не само с часовете, но и с основната инфраструктура. "Когато посещавам войските, вече не чувам, че липсват каски и защитни жилетки, а шкафчета", пише Хьогл в годишния доклад.

Според Хьогл ремонтът на казарми и военни съоръжения ще струва около 50 милиарда евро - еквивалент на половината от общия специален фонд, създаден от правителството, за да обнови своите военни сили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK