Ромските трудови медиатори са мотивирали близо 150 000 души да търсят работа

Снимка: МТСП

В периода януари – септември 2023 г. те са са активирали над 9700 души, които са устроени на работа

За 15 години от старта на Националната програма „Активиране на неактивни лица“ към Агенцията по заетостта ромските трудови медиатори са достигнали до близо 150 000 неактивни и обезкуражени хора, за да ги мотивират да работят, съобщават от пресцентъра на социалнот оминистерство.

В периода януари – септември 2023 г. те са са активирали над 9700 души, които са устроени на работа на субсидирани работни места или на първичния пазар на труда. Това стана ясно по време на работна среща на ръководството на Агенцията по заетостта с ромски трудови медиатори в Пловдив, в която участва министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

В своето изказване тя подчерта, че Националната програма „Активиране на неактивни лица“, както и стартиралите през месец май 2023 г. 6 клуба в страната за активиране на икономически неактивни хора, ще продължат да работят без прекъсване. Министър Шалапатова определи работата на ромските медиатори като „критично важна за обществото“, тъй като те успяват да вдъхнат кураж на най-обезверените хора в обществото.

„Вероятно често сте единствените, които могат да дадат съвет, да разберат отсрещния човек, без да го критикуват. Вие знаете как да вдъхнете доверие и надежда. Работата ви не е никак лесна, тъй като изисква постоянство, индивидуален подход и много усилия“, обърна се към медиаторите министърът на труда.

По време на срещата Иванка Шалапатова се запозна с личните истории на ромските медиатори и предизвикателства пред тяхната дейност. Тя връчи на участниците в срещата грамоти в знак на признание към техния принос за приобщаването на ромската общност към пазара на труда и утвърждаването на професията на ромския трудов медиатор. „Когато посветиш своята работа на такава кауза, ти наистина се превръщаш в специален човек за обществото. Човек, който променя съдби“, каза министър Иванка Шалапатова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK