10 неща, които не знаем за последния дом на дядо Неофит

Снимка: mediamall

Катедралният храм "Света Неделя" пази много тайни

Българият патриарх Неофит бе погребан днес в катедралния храм на Софийската патриаршия „Света Неделя”, който се намира в сърцето на столицата - древен, със забулено в неизвестност минало и кървава история.

Дворът на църквата "Света Неделя" ще бъде вечен дом за дядо Неофит, който ще се моли за Отечеството ни от небето. Желанието да бъде погребан точно там било последната му воля, обясниха митрополитите от Синода.

Какво не знаем за храма „Света Неделя”? Ето 10 малко известни факта!

1. Древното минало на катедралата е забулено в неизвестност. Вероятно първоначалната църква е била построена още през X в. и както други тогавашни софийски храмове, е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. В този си вид храмът просъществувал чак до средата на XIX в.

2. През 1853 година църквата, където се издига днешният катедрален храм, била стара и прогнила. С решение на Софийската митрополия и църковната община започнало събиране на дарения, с които да се изгради нов Божи дом. Пет години майстори-дюлгери работели по строежа и когато църквата почти била пред завършване, София била разлюляна от силно земетресение. По новата сграда имало доста щети, които погълнали непредвидени средства. Знае се, че до 1860 г. били изразходвани над половин милион гроша.

3. След още много перипетии църквата е открита през 1867 г., а на освещаването присъстват над 20 хиляди души. В следващите години тя продължава да бъде надграждана и украсявана.

4. "Света Неделя" е сред най-любимите църкви на столичани. Храмът е посветен св. великомъченица Неделя - красива девица, която заплатила висока цена за своята Христова вяра - била жестоко измъчвана, а след това съсечена с меч.

5. Най-тежкият момент за църквата "Света Неделя" е  датата 16 април 1925 година, когато по време на опелото на ген. Константин Георгиев е извършен атентат. На него са присъствали всички министри, много генерали и офицери, държавни и политически дейци, както и много граждани. Очаквало се пристигането и на цар Борис III, който обаче закъснял.

6. Храмът е разрушен, а вследствие на избухналия взрив загиват 193 души, други около 500 са ранени. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по онова време и в света. След този кървав терористичен акт на военната организация на БКП църковното настоятелство възобновява храма, който започва да посреща отново миряни през 1933 г.

7. В атентата в храма „Света Неделя” загиват повече български генерали, отколкото по бойните полета на всички войни, в които страната ни участва.

8. Освен вечен дом на патриарх Неофит, тук са погребани и екзарх Йосиф I и Софийският митрополит Партений.

9. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се наричал „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Милутин.

10. Именно в "Света Неделя" дядо Неофит е бил е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а след това е възведен и в архимандритско достойнство. В "Света Неделя" той отслужва и първата си света Литургия като патриарх на 10 март, 2013 г. /Стандарт/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK