Ловно-рибарското сдружение в Гоце Делчев – с обновена материална база

Снимка: Infomreja.bg

Скоро тук ще бъде открита зала за обучение с електронно стрелбище

Ловно-рибарското сдружение „Сокол“ в Гоце Делчев чувствително подобри материалната си база. Благодарение на българо – гръцки проект Certified Environmental Actors с акроним СЕА – „Сертифицирани за опазване на околната среда“, то вече разполага с две зали за обучение, едната от които дори с електронно стрелбище. Кабинетите също са обновени и преоборудвани.

Ръководителят на ЛРС – Иван Горанов, с удовлетворение разказва и за заслоните, които всички дружинки са си направили на доброволни начала и със собствени средства. Заслоните са винаги отключени, за да се ползват свободно и от туристи.

Сдружението, чието начало е поставено още през 1914 година, в момента се състои от 28 дружинки, а членската му маса наброява 1 900 души. Разположено е на територията на четири общини, две горски стопанства и едно ловно стопанство. Общата площ, която му е предоставена, е 96 000 хектара.

За ловен сезон 2019/2020 година тук са отстреляни  222 диви прасета, 679 заека, 24 вълка, 179 чакала, 58 белки, 44 язовеца, 59 пора. От пернатия дивеч най-голям е отстрелът на пъдпъдъци.

В задълженията на сдружението влиза зарибяването на водоемите и обогатяването на природата с птици. Зарибяването става с шаран и бял амур.

През месец май свободно са пуснати в природата 300  броя полудиви патици, взети от ферма в Луковит, 200 киклика от ферма в Сливен, 225 яребици и 100 фазана от ферма в Благоевград.

Ловците се грижат и за подхранването на дивеча през зимата.

„Но най-важна при нас е дисциплината. Затова при откриването на сезона правим инструктаж. В началото на всеки ловен излет ръководителят също прави инструктаж срещу подпис“, казва Иван Горанов.

От втората седмица на август ще бъде открит ловният сезон  за пернат дивеч. Дотогава трябва да се проведат и общите събрания, отложени заради пандемията.

Тази година не бяха проведени традиционните състезания по риболов, в които с голямо желание участват много деца.

По същата причина няма да се състои и обичайният събор на Попови ливади, но ловците и риболовците са хора с търпение. Те ще изчакат времето да се повеселят, а и за трофеите да се похвалят…

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK