Удължават срока на проверка на имотите на "Биосторй" в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

До месец документите трябваше да са готови, но проверяващите заварили "каша"

Удължават срока на проверката на имотното състояние на общинската фирма „Биострой“.

Това обяви кметът на Благоевград пред общинските съветници на редовната мартенска сесия.

Причина за непланираното изказване на Методи Байкушев бе коментар на съветника Димитър Урдев:

Няколко дни след заседанието ОбС (през февруари – бел. р.) излезе публикация, която опита да успокои обществеността, това ми подсказа, че вероятността такива жилища да има, съществува. Поисках справка за задълженията на Биострой и задължения по декларирани имоти, за закрити партиди, открити такива, за задълженията за данък МПС. Г-н Байкушев, предполагам, че въпросите ми са останали неразбрани от администрация. Вие ми отговорихте, че Биострой няма данък сгради и МПС. Затова ви отправям нови въпроси по надлежния ред. Получих обаче справка с много имоти в „Еленово“, „Ален мак“, „Струмско“. Това не е ясно дали са въпросните жилища или не. Има открити и закрити партиди, но не се посочва на какво основание. Вие завършване отговора си, че е назначена Комисия за проверка на място и по регистри. Колеги, ние се заклехме да защитаваме обществените интереси. Възможно ли е ОА днес да е способна да установи фактите обективно и професионално. Г-н Тасков, учуден съм, че тази точка не е първа в дневния ред.

Думата взе председателят Тасков: Напомням, че в момента сме на хипотезата по дневния ред.

Включи се и колегата на Урдев – Албина Анева: Г-н Урдев, не съм съгласна да изслушваме такава точка извън присъствието на управителя на Биострой и нека точката бъде разгледана в присъствие на Васил Бачев.

Тасков предупреди Урдев: В момента няма предложение, а има изказване за нещо, отминало преди две сесии. Това няма да влезе в протокола.

Урдев направи предложение по дневния ред – да бъде изслушан управителя на Васил Бачев. Точката не бе приета.

Намеси се и Байкушев: Темата знаете, че не се повдига за първи път. Аз установих, че нищо системно не е свършено. Не установих една много голяма каша, затова аз назначих работна група, която да се заеме с казуса и да го изследва – да види къде са тия апартаменти, кой ги обитава, кой плаща. Става дума за един правен анализ и ще установим дали ще е нужен допълнителен такъв. Тази група продължава да работи, защото е направен обход на над 40 апартамента и затова срокът ще бъде удължен. Според мен Вие се възползвахте от обсъждането на дневния ред, за да направите внушения, че има нещо скрито. Това не е коректно. Знаете, че по тоя казус и то по правилния начин. Аз бих предложил да ни дадете време да си свършим работата.

„Как общинското дружество „Биострой“ управлява 40-50 апартамента, които не фигурират нито в баланса на фирмата, нито в активите на Община Благоевград? Да дадем това право на избор на комисия към ОбС или на кмета, не на управителите, за да можем да упражним по-силен контрол. Защо от въпросните апартаменти не влизат приходи в общинския бюджет и чия собственост са те? Наскоро, преди 1-2 години, разбрах, че е имало разправия, че областната управа е актувала като държавна собственост апартамент, който в първичните документи се води на „Биострой“. Как се управляват тези жилища, кой живее в тях и обитават ли се изобщо и възможно ли е някои от тях да се „приватизират“?, запита Урдев на последната сесия на ОбС през февруари.

Повод  за питането бяха две точки от дневния ред за управлението и разпореждането с общинската собственост, които кметът Методи Байкушев докладва.

Байкушев изтегли точките, за да ги преработи, защото спорели, че не е доволен от предложените в този вид документи.

Въпросите, които Урдев зададен анкмета Байкушев, са: Колко точно са апартаментите, визирани от съветника Д. Урдев? Как се управляват и дали се отдават под наем? Събират ли се наеми от тях и на каква база? Ако има някакви приходи, къде отиват? Плаща ли дружеството „Биострой“ данък сгради и такса смет за апартаментите и ако да, каква е сумата на година? Чия собственост са по документи тези жилища и защо Общината не е предприела действия да ги стопанисва?

На 1 март със заповед на кмета е сформирана работна група от експерти, която в рамките на месец да изготви доклад за притежаваното от общинското предприятие „Биострой“ ЕООД недвижимо имущество, уведомиха от Общината.

Заповедта на градоначалника е издадена след направена проверка на наличната документация в общинска администрация и установения дефицит на информация за тези жилища.

Експертната комисия има за цел да извърши физическа и правна проверка на място и по документи, както и да направи обход на жилища, да установи брой, местоположение, площ и правното основание за ползването им.

Резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани на кмета в едномесечен срок, се твърдеше в прессъобщението, но както стана ясно днес – 29 дни по-късно – срокът ще бъде удължен.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK