Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Кириакос Велопулос Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според него Северна Македония едностранно се е оттеглила от споразумението с Гърция

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония,съобщава БНР.

Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос Велопулос скъса от трибуната на парламента Преспанския договор със Скопие. Според националистите поведението на новия президент в Република Северна Македония доказва, че страната едностранно се е оттеглила от споразумението с Гърция.

Парламентът в Атина все още не е ратифицирал всички двустранни меморандуми, сключени между Атина и Скопие и от партията СИРИЗА приканиха незабавно да се гласуват от депутатите. Част от опозицията дори обвини управляващите консерватори, че умишлено забавят във времето уреждането на двустранните отношения със Северна Македония, за да спечелят на евроизборите гласовете на националистите.

Според министъра на външните работи Герапетридис Атина трябва да се убеди, че Скопие спазва напълно клаузите на Преспанския договор, защото това е пътят към членство в Евросъюза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//