Украйна ще строи нови 4 ядрени блока

Снимка: iStock

За два от тях още преговаря с България

Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени блока това лято или през есента, каза министърът на енергетиката Герман Галушченко пред "Ройтерс" в четвъртък.

Два от тях - включват реактори и свързано с тях оборудване - ще са на базата на произведено в Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, докато другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване Westinghouse, допълва агенцията. Министърът посочва, че ако сега се постигне договореност със София, блоковете ще заработят в средата на 2026 г.

И четирите реактора ще бъдат построени на площадката на атомната електроцентрала "Хмелницки" в западната част на Украйна, добави Галушченко.

По този начин страната се стреми да компенсира загубения енергиен капацитет във войната с Русия.

Графикът е по-агресивен от това, което досега е заявявано от Киев. В него се говори за започване на работа по някое време през 2024 г. и без да уточнява, че и четирите реактора могат да бъдат изградени едновременно.

"Мисля, че (ще започнем строителството) през лятото-есента", каза Галушченко в интервю. "Имаме нужда от съдове", допълни той, имайки предвид съдовете под налягане на реактора, които ще трябва да бъдат внесени. Искаме да направим трети и четвърти блок веднага."

Именно за тях се преговаря с България за двата блока от спрения проект АЕЦ "Белене".

"Трябва ни парламентарно решение и имаме проекти на закони за 3-ти, 4-ти, 5-и и 6-и блок. Това са [два броя] ВВЭР-1000, докато 5-и и 6-и искаме да изградим тип AP. Това е паралелен процес ," описва министърът.

"С 3-ти и 4-ти (Хмелницки блок) искаме да компенсираме Запорожката АЕЦ, а сега водим преговори с българските ни партньори за двата реактора, които искаме да вземем", каза Галущенко. "Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще след 2.5 години ще имаме трети блок в действие", каза Галушченко.

През декември украинската ядрена енергийна фирма "Енергоатом" и Westinghouse подписаха споразумение за закупуване на оборудване за 5-и енергоблок на "Хмелницки".

Успоредно с изграждането на блоковете ВВЭР-1000 от съветската ера, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за монтиране на два модерни западни блока AP-1000.

Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки започна през 80-те години, но беше замразено. След като получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора - по един в АЕЦ Запорожие, "Хмелницки" и "Ровне".

Днес трите атомни електроцентрали на територия, контролирана от Украйна, произвеждат повече от 55% от нуждите на страната от електроенергия, но Киев иска да разшири сектора, за да компенсира загубата на Запорожката, най-голямата ядрена централа в Европа.

Русия извърши първата в историята окупация и анексия на атомна централа, след като започна пълномащабно нахлуване в Украйна в началото на 2022 г.. Шестте ядрени реактора там вече не работят. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK