Изложбата „Радост, тъга и надежда“ открива Майските празници на културата в Дупница

Снимка: Община Дупница

Откриването е днес от 17.30 часа

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ ще открие Майските празници на културата в Дупница. Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня, който се състоя в началото на м. април, и пристига в града директно от Италия.

Дупница е първата спирка от турнето на изложбата в страната. От 17-и май до края на месеца дупничани ще могат да посетят експозицията, която ще бъде разположена в Малката зала на Общинската художествена галерия на ул. „Христо Ботев“ и ще бъде открита на 17 май от 17:30 часа от зам.-кмета по социални дейности Валентина Караганова. На 21-ви май децата са поканени да участват в специално събитие, посветено на детските книги и илюстрации.

Изложбата е вдъхновена от магията на илюстрацията и нейните способности да създава светове и герои и да разказва истории на универсален език. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“, Община Дупница и ОУ „Климент Охридски“ в града и е придружена от онлайн платформа: https://booksforkids.bg/bg.

Художниците, които участват в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева - Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров. Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова.

Избраните 25 съвременни български илюстратори на детски книги са от различни поколения и имат зад себе си разнообразен професионален опит.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//