Мъже с рак на гърдата ще получават безплатна хормонална терапия

Снимка: Infomreja.bg

При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие изменение на Наредба №11 от 17 октомври 2019 г., с което се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“. Предстои нормативният акт да бъде обнародван в Държавен вестник, съобщават от здравното министерство.

Вземайки предвид становището на Експертния съвет по „Медицинска онкология“, НСЦРЛП одобри промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С изменението на Наредбата се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, съгласно приетите стандарти и ръководства за лечение на карцинома на гърдата, независимо, че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти. При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK