Атака с руски дронове в цяла Украйна

Снимка: БНР, Марта Младенова

Има жертви и щети

През изминалата нощ руските сили са атакували с дронове цялата територия на Украйна. Има жертви и разрушени жилищни сгради.

За експлозии в Запорожие съобщи началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров, който уточни, че са нанесени удари по жилищни сгради. "Има жертви", написа той в социалната мрежа "Телеграм", но все още няма данни за броя им. През нощта атаки е имало отново и в Харков.

По предварителна информация няма жертви и ранени, съобщи кметът Игор Терехов. Вчера в Харков загина мъж, а 19 души бяха ранени, сред тях и деца.

Руското външно министрество коментира чрез агенция РИА, че дейността на НАТО в Източна Европа и района на Черно море има за цел да подготви съюзниците за конфликт с Москва, което създава допълнителни рискове за сигурността на Русия. Изявлението идва след оповестените от Румъния планове да разшири своя военна база в Констанца.

По-рано чешкото правителство съобщи, че налага санкции срещу двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и срещу регистрирания в Чехия новинарския уебсайт "Voice of Europe" за прокарване на проруско влияние в Европа.

Медведчук, който бе прехвърлен в Русия през 2022 г., е финансирал тайно дейности за оказване на влияние в навечерието на европейските избори и е оказвал финансова подкрепа на антиевропейски политици от държави членки на ЕС, се казва в съобщението на външното министрество в Прага.

Кампанията за проруско влияние е била насочена срещу "териториалната цялост, суверенитета и свободата" на Украйна, твърдят чешките тайни служби.

Премиерът Петър Фиала каза на пресконференция, че дейностите на санкционираните лица са били насочени към целта Русия да спечели влияние в страните от ЕС и евентуално в Европейския парламент. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK