Хераклея Синтика "вади" на показ скрити съкровища

Снимка: Археология България

Оброчна плочка на тракийския конник бе открита при разкопките

Оброчна плочка на тракийския конник бе открита при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

„Висок релеф, изключителна изработка и при това е първата от камък – досега имахме само теракотени. Можем да допуснем, че в Хераклея Синтика е имало светилище на Тракийския конник“, каза ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН), съобщава Archaeologia Bulgarica.

Проф. д-р Диляна Ботева (СУ „Св. Кл. Охридски“), която е сред водещите специалисти по темата, зави:

„Новооткрит паметник на Тракийския конник от периода II-IV век, и то не на територията на Източна Тракия, ще ни накара да преосмислим теориите за разпространението на този култ. Великолепна изработка, очевидно е поръчан от богат човек. Интересен е жестът с дясната ръка – наричат го „латинска благословия“, но според мен „Сабазиев жест“ е по-точното определение, защото подсказва за връзката между двата култа. Важен детайл е и змията при липсата на въоръжение у конника; така доказателствата, че не можем да го наречем „змееборец“, стават с едно повече. И да, вероятно ще се окаже, че в Хераклея Синтика е имало светилище или хероон на Тракийския конник.“

Хераклея Синтика и Исторически музей Петрич - част от списъка на проф. Бетани Хюз за поредицата "Съкровищата на България"

Професор Бетани Хюз е британски историк, автор и телевизионен оператор, посветил последните 25 години на оживената комуникация от миналото.

Преподавала в университетите в Оксфорд и Кеймбридж и е изнасяла лекции в Корнел, Бристол, UCL, Маастрихт, Утрехт, Манчестър и Суонзи. Тя е преподавател в Института за продължаващо обучение на университета в Кеймбридж, научен сътрудник на King's College London.

Професор Бетани Хюз е обявена за една от 100-те глобални жени на Би Би Си.

През м. юли, по покана на Министерство на туризма, екипа на Професор Хюз започна снимки за епизоди на поредицата "Съкровищата на България".

Два обекта в община Петрич са част от продукцията - Исторически музей и Античен град Хераклея Синтика.

В музея бяха показани експозициите и най-ценните артефакти, които се съхраняват във фондовете. Доц. Людмил Вагалински представи историята на Хераклея Синтика, богатото разнообразие на автентични структури и разказа за етапите на проучване.

Арх. Милена Каменова запозна на място екипа с предвижданията за консервация и реставрация на разкритите археологически структури, демонстрира дигиталните реконструкции, които са разработени във връзка с реализирането на проекта за трайна консервация. Инж. Катя Стоянова разказа за цялостната концепция на Община Петрич за развитието на Античен град Хераклея Синтика, избраните политики за опазване, популяризиране и социализация, както и за създаването на цялостния туристически продукт.

„Съкровищата на България“ е втората международна продукция, която ще представи културно-историческото наследство на община Петрич. Първият филм беше заснет в началото на този месец и се очаква до края на годината епизодите да бъдат готови, съобщават от Община Петрич.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK