Създават триизмерен двойник на старинния Несебър

Снимка: МК

Според експертите технологията на заснемане и сканиране позволява да се направи съвършено цифрово копие на оригинала

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) показа първите резултати от работата по 3D заснемането на Старинния Несебър. Според експертите технологията на заснемане и сканиране позволява да се направи съвършено цифрово копие на оригинала, което предава сложната геометрия, цвят и текстура. Първо се събират геопространствени данни за всяка негова точка, след което те се обединяват в масив, наречен „облак от точки“ и визуализират обекта в неговата цялост, съобщават от културното министерство.

С тази информация от милиарди точки археолозите, архитектите, реставраторите, експертите по различни видове строителни материали, използвани през вековете, могат да направят точна оценка на състоянието на всеки обект, а специалистите по недвижимо културно наследство да изработят конкретни правила за опазването на автентичната красота на древния град. 3D изображенията с реалистични цветове са създадени от Vekom Geo Bulgaria, партньор на НИНКН.

На полуострова, върху близо 3000 кв. метра съжителстват културни пластове от почти цялата човешка цивилизация - от бронзовата епоха до наши дни. 120-те единични недвижими културни ценности създават уникалната атмосфера на старинния град и привличат туристи от цял свят..

От института коментират, че получените данни са много полезни и за създаването на планове и проекти от проектантите при инвестиционни намерения на собствениците; при реставрация и консервация на оригиналните структури; при възстановяване на пострадали ценни обекти. Триизмерният прецизен дигитален двойник трябва да ускори и прецизира работата по създаването на Плана за опазване и управление на старинния Несебър -задължителен инструмент”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK