Мария Габриел в Истанбул: Българската желязна църква „Св. Стефан“ е символ на родолюбие

Снимка: МВнР

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев, съобщават от пресцентъра на външно министерство.

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма. Вицепремиерът подчерта, че църквата е символ на българското национално единство, обединение, светлина и бъдеще. Габриел отдаде дълбока почит на родолюбивите българи, съхранили българското културно-историческо наследство и изрази надежда, че то ще бъде запазено за бъдещите поколения. Литургията, с която бяха открити тържествата по повод годишнината, бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев.

Акцент в програмата бе откриването на изложбата „Желязната църква „Св. Стефан“ и българската памет на Цариградските българи“. „Изложбата събира късчета история“, подчерта Мария Габриел. Експозицията представя и ролята на духовните водачи на българския народ Иларион Макариополски, Екзарх Антим I, Екзарх Йосиф I – радетели за самостоятелна българска църква.

„С вярата можем да опазим културно-историческото наследство, да минаваме през изпитания, и да бъдем по-добри“, заяви Габриел. В храма се съхраняват запазените части от иконостаса и престолния камък на Дървения храм, както и елементи от Желязната църква от преди последната й реставрация.

Вицепремиерът се срещна и с Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги“ в гр. Одрин.

Мария Габриел приветства усилията на Настоятелството за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция. „Можете да разчитате на подкрепата на българската държава“, заяви вицепремиера.

„Съхранявайки светините на историята ни, пазейки културното и духовното ни наследство, можем единни да градим бъдеще за следващите поколения“, заяви Мария Габриел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK